Введення ліцензування імпортних ліків не призведе до їх дефіциту і подорожчання. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час брифінгу заявив віце-прем'єр України Костянтин Грищенко.

Він пояснив, що введення ліцензування медпрепаратів - це вимога часу і нормальна європейська практика.

«Якщо ми йдемо в Європу, а ми йдемо в Європу, то ми повинні використовувати ті стандарти, які звичні в країнах ЄС», - підкреслив він.

За словами Грищенка, закон і нормативні акти, що прийматимуться сьогодні для їх імплементації, спрямовані на забезпечення прав та безпеки пацієнтів», - сказав він і пояснив, що імпортер відповідатиме за якість товару. Зокрема, резидент України повинен буде представляти ту чи іншу компанію.

Грищенко підкреслив, що в Україні немає об'єктивних причин для дефіциту імпортних ліків у зв'язку з їх ліцензуванням.

Цю інформацію підтвердив і глава Держлікслужби Олексій Соловйов.

За його словами, на фармскладах зберігається 2-2,5 - місячний запас імпортних препаратів, включаючи унікальні: для лікування онкології, онкогемотології, діабету та ін.

Чиновник підкреслив, що дистриб'ютори зобов'язані створювати на складах запаси таких препаратів.

Глава відомства також запевнив у доцільності ліцензування імпорту медпрепаратів. «Виробник повинен буде відкликати з ринку й утилізувати за свій рахунок неякісні препарати, а також відшкодувати збитки здоров'я пацієнта у випадку оного», - сказав Соловйов.

Як раніше повідомляв ForUm, з 1 березня 2013 р. ввезення імпортних ліків на територію України стане можливим лише за наявності виданого держорганом сертифікату якості.

Імпорт лікарських засобів ліцензуватиме Державна служба України з лікарських засобів.

Нагадаємо, в Україні на 18% знижено ціни на ліки, внесені в обов'язковий асортимент вітчизняних соціальних препаратів.


Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252