Рада Безпеки ООН зібралася у Нью-Йорку для термінових переговорів. Армію Південної Кореї приведено у стан підвищеної бойової готовності.

За словами Генерального секретаря Пан Гі Муна, випробування було «очевидним і загрозливим порушенням» резолюції ООН, а КНДР заявила, що готова навіть до жорстких заходів.

Пхеньян назвав випробування відповіддю на ворожість США. У МЗС Північної Кореї також заявили, що випробування було здійснене з «метою самозахисту» і не порушувало жодних міжнародних норм.

Спостерігачі з ядерного моніторингу у Відні повідомили, що підземний вибух був удвічі потужніший того, який країна здійснила під час випробування у 2009 році. Перше випробування було проведене у 2006 році.

Якщо був випробуваний дійсно «мініатюрний ядерний заряд підвищеної потужності», як каже Пхеньян, це означає, що КНДР наближається до створення боєголовки настільки малої, що нею можна буде озброїти ракету.

У КНДР були зафіксовані підземні поштовхи, епіцентр яких знаходився у районі північнокорейського ядерного полігону, передає «ВВС».

Геологічна служба США оцінила магнітуду поштовхів при вибуху у 4,9 бала. Агентство ООН з ядерного моніторингу заявило про «незвичайне сейсмічне явище з ознаками вибуху».

Раніше Пхеньян попереджав про наміри провести ядерне випробування у найближчий час.

Ядерне випробування жорстко критикує світова спільнота, у тому числі Китай - єдиний великий союзник Північної Кореї досі.

«Корейська Народна Демократична Республіка, незважаючи на широкий міжнародне опір, знову здійснила ядерне випробування, щодо якого китайський уряд висловлює своє рішуче невдоволення. Китай твердо дотримується своєї позиції щодо звільнення Корейського півострова від ядерної зброї з метою попередження розповсюдження ядерної зброї та збереження миру і стабільності в Північно-Східній Азії», - йдеться у заяві МЗС Китаю.

«Дуже провокаційним» назвав ядерне випробування КНДР президент США Барак Обама.

Він заявив, що випробування ядерної зброї Північною Кореєю становить загрозу як для США, так і для безпеки в усьому світі.

Американський президент закликав міжнародне співтовариство відреагувати на дії Північної Кореї «швидко і переконливо».

Барак Обама пообіцяв, що США «вживуть усіх необхідних заходів для захисту Сполучених Штатів та їхніх союзників».

«Ми будемо активно координувати наші дії з союзниками і партнерами. Ми будемо працювати з партнерами у рамках шестисторонніх переговорів (йдеться про програму денуклеаризації Корейського півострова - ред.), а також з іншими країнами-членами ООН», - сказав президент США.

Він нагадав, що випробування є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334