Президент США Барак Обама офіційно оголосив, що протягом року ще 34 тисячі американських військовослужбовців повернуться із Афганістану, а до кінця 2014 року війна у цій країні завершиться.

«Ми вже повернули на батьківщину приблизно 33 тисячі хоробрих військовослужбовців. Цієї весни наші сили візьмуть на себе функцію підтримки, тоді як керівництво (щодо забезпечення безпеки в країні) візьмуть афганські служби безпеки. Сьогодні я можу оголосити, що протягом року ще 34 тисячі американських військових повернуться додому із Афганістану. Скорочення військ триватиме. І до кінця наступного року війна в Афганістані завершиться», - заявив президент США у посланні до конгресу, повідомляє РІА «Новости».

Напередодні афганські ЗМІ повідомили, що перед тим, як зробити заяву, Обама поінформував про свої плани афганського президента Хаміда Карзая, британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона і канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

За даними ЗМІ, зараз в Афганістані проходять службу близько 66 тисяч американських військовослужбовців. На думку спостерігачів, військове командування США інтенсифікує зусилля з підготовки виведення свого військового контингенту із Афганістану. Однак Білий дім ще не приймав остаточного рішення, чи залишаться американські війська в Ісламській Республіці після 2014 року, коли країну залишать основні сили контингенту НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235