Ватикан визнав, що Папі Бенедикту XVI був встановлений кардіостимулятор ще у той час, коли він був кардиналом. Однак, за словами офіційного представника Святого Престолу Федеріко Ломбарді, понтифік прийняв рішення про зречення не через хвороби, передає BBC News.

Восени 2012 року 85-річний понтифік переніс операцію з заміни акумуляторів у кардіостимуляторі , що дозволило італійській пресі припустити, що саме вона стала причиною зречення. Проте представник Ватикану спростував ці відомості, заявивши, що операція була плановою.

За словами Ломбарді, причиною зречення понтифіка стала не якась конкретна хвороба, це було «духовне» рішення. Папа зрозумів, що вже не може виконувати свої обов'язки. «Він відчував, що його сили тануть у міру того, як він стає все старшим », - пояснив представник понтифіка, повідомляє «Лента.ру».

Бенедикт XVI у ролі Папи востаннє з'явиться перед публікою 27 лютого, за день до свого запланованого зречення. Він відслужить месу на площі Святого Петра.

Нагадаємо, Бенедикт XVI (у миру - Йозеф Ратцінгер), німець за походженням, був обраний Папою Римським у квітні 2005 року. Йому було 78 років, і вже тоді він вважався одним і з найстаріших понтифіків в історії.

Про те, що Бенедикт XVI планує відректися від папського престолу, стало відомо 11 лютого. Він пояснив, що вже занадто старий і за станом здоров'я не може служити католицькій церкві так, як повинен. Понтифік буде виконувати свої обов'язки до 20:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом) 28 лютого. Зречення стане першим подібним випадком приблизно за 600 років.

Після цього Бенедикт XVI віддалиться у літню резиденцію Кастель-Гандольфо під Римом і не братиме участі у виборах нового Папи. Потім він буде проживати у монастирі на території Ватикану. Як підкреслює прес-служба Святого Престолу, колишній Папа не буде втручатися у діяльність свого наступника.

Вибори нового Папи Римського пройдуть у березні. У Ватикані сподіваються, що до Великодня, який цього року припав на 31 березня, понтифікат вже буде обрано.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

379