Місія МВФ повідомила про позитивне завершення першого етапу переговорів з урядом України щодо угоди кредиту «стенд-бай».

Дискусія проходила з 29 січня по 12 лютого, і в найближчому майбутньому МВФ має намір продовжити діалог з Україною. Це свідчить про підвищення можливостей України для підтримки з боку Фонду.

«Перед Україною постали серйозні виклики. У другій половині 2012 року у результаті погіршення умов торгівлі та невизначеності на світових фінансових ринках економічна активність різко загальмувалася. За умови здійснення більш досконалої політики Україна може отримати кращий результат. Ми досягли значного прогресу у досягненні взаєморозуміння з владою України щодо політики, яка забезпечить скорочення дефіциту бюджету і дефіциту рахунку поточних операцій, зміцнення позиції резервів, а також створення робочих місць та економічне зростання. Важливі питання економічної політики ще залишаються відкритими, а також необхідно буде завершити подальшу технічну роботу», - заявив керівник місії МВФ в Україні Крістофер Джарвіс.

Переговори проходили на найвищому рівні - у Київ для зустрічей із представниками уряду приїжджав перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон.

Активний діалог України з МВФ є позитивним сигналом для інших потенційних інвесторів. У МВФ прогнозують, що без коригування економічної політики темп економічного зростання у 2013 році складе в Україні 1%, також фонд очікує великий дефіцит рахунку поточних операцій, який зараз перебуває на рівні 8,2.

Втім, у порівнянні з іншими країнами Україна перебуває у виграшному становищі: дефіцит рахунку поточних операцій у Сербії складає 11,5, Чорногорії - 20, Боснії і Герцеговині - 8,8, Туреччині - 7,5. Швидше за все, остаточне рішення про виділення Україні чергового траншу кредиту буде прийняте вже навесні.

Нагадаємо, місія МВФ перебувала у Києві у період з 29 січня по 12 лютого для обговорення економічної політики, яка могла б бути підтримана МВФ у рамках угоди «стенд-бай» (SBA).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288