Місія МВФ завершила перший етап дискусій щодо угоди «стенд-бай» з Україною і планує повернутися до Києва у березні для продовження переговорів. Про це йдеться у заяві голови місії МВФ в Україні Крістофера Джарвіса.

«Ми досягли значного прогресу у досягненні взаєморозуміння з владою України щодо політики, яка забезпечить скорочення дефіциту бюджету і дефіциту рахунку поточних операцій, зміцнення позиції резервів, а також створення робочих місць та економічне зростання. Важливі питання економічної політики ще залишаються відкритими, а також необхідно буде завершити подальшу технічну роботу. Ми розраховуємо повернутися в Київ у березні для продовження дискусій», - сказав він.

За словами Джарвіса, перед Україною постали серйозні виклики. «У другій половині 2012 року у результаті погіршення умов торгівлі та невизначеності на світових фінансових ринках економічна активність різко загальмувалася. Також у 2012 році різко зріс дефіцит рахунку поточних операцій і погіршився баланс фіскальних рахунків. Великий обсяг дотацій на газ і опалення для населення продовжує чинити тиск на бюджет України і її платіжний баланс», - зазначив представник МВФ.

Також він підкреслив, що МВФ прогнозує темпи економічного зростання України у межах 0-1%. Крім того, прогноз МВФ передбачає великий дефіцит рахунку поточних операцій, що робить Україну вразливою у разі негативного розвитку подій.

Нагадаємо, місія МВФ перебувала у Києві у період з 29 січня по 12 лютого для обговорення економічної політики, яка могла б бути підтримана МВФ у рамках угоди «стенд-бай» (SBA).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237