Північна Корея попередила, що проведення 12 лютого ядерного випробування було лише «першим кроком» і влада країни готова вжити «нових заходів» у відповідь на посилення санкцій з боку США та інших західних країн.

«Якщо США продовжать посилювати ситуацію і вороже ставитися (до КНДР), нам не залишиться нічого, крім як почати другий і третій ряд дій», - заявило північнокорейське МЗС, втім, не уточнивши, про які саме дії йдеться.

У відомстві також зазначили, що випробування було «мірою самозахисту» і не порушувало жодних міжнародних норм.

Із засудженням дій КНДР виступили багато країн, навіть Іран. Україна як головуюча в ОБСЄ держава закликала керівництво КНДР зупинити ядерні випробування і невідкладно відновити діалог з МАГАТЕ. Південна Корея ініціювала екстрені збори Радбезу ООН, передає РІА «Новости».

Різкій критиці піддав ядерну програму Пхеньяна президент США Барак Обама. Він назвав випробування «провокаційним актом», що підриває регіональну стабільність, закликав до нових санкцій проти КНДР та «швидкої відповіді» для захисту Штатів та їхніх союзників.

Нагадаємо, раніше Рада Безпеки ООН вже запроваджувала санкції проти КНДР після проведених нею у 2006 і 2009 роках ядерних випробувань, зажадавши припинити подібну діяльність і повернутися до переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова.

Як повідомляв ForUm, КНДР оголосила про успішно проведене ядерне випробування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

538