Уже скоро аграрії зможуть отримувати кредити за ставками, які на 10-15% нижчі, ніж існуючі ставки сьогодні. Це стане можливим, коли в Україні запрацює Земельний банк. У першу чергу можливість залучати кредити під низькі процентні ставки буде вигідною для фермерських господарств, а також малих і середніх підприємств агробізнесу, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Рішення про створення Державного земельного банку було прийняте Верховною Радою у минулому році. Українські фахівці, перш за все, вивчили закордонний досвід та провели низку нарад з представниками провідних світових фінансових інститутів. Зокрема, українська сторона нещодавно провела консультації з групою провідних європейських фахівців у банківській сфері, які надали ґрунтовні рекомендації та практичні поради щодо створення Земельного банку в Україні.

Завдяки проведеній законодавчій і організаційній роботі Земельний банк приступить до виконання своїх завдань найближчим часом. Фінансова установа сприятиме зменшенню навантаження на державний бюджет, з якого поки компенсується частина ставки за кредитами. Так, державна програма щодо здешевлення кредитних ставок працює в Україні вже понад 10 років, однак комплексно питання не вирішує.

«Левова частка державних коштів йде на погашення тих високих кредитних ставок, які щороку зростають. З одного боку, є об'єктивні обставини, які формують ці кредитні ставки, але держава не впливає на це. Тому ми вирішили підтримати ідею заснування Земельного банку, який би дав можливість аграріям отримувати кредитні ставки не більш ніж під 10% річних», - зазначив директор Департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Міністерства аграрної політики та продовольства України Баграт Ахіджанов.

Експерт земельних відносин та президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль вважає, що робота фінансової установи стане більш ефективною, якщо зосередиться на кредитуванні окремих галузей сільського господарства.

«Агрокредитування потрібне, і якщо держава буде цим займатися, то існуюча сьогодні ситуація може змінитися на краще. Однак щоб зробити його дійсно ефективним, необхідно вибрати пріоритетні галузі сільського господарства країни, наприклад, молочне скотарство. А також такі кредити необхідно надавати фермерам, які починають працювати і потребують фінансової допомоги», - зазначив фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222