На думку Віктора Медведчука, уряд планує усунути одне із останніх проявів соціальної держави - дотування пасажирських перевезень на залізницях. «Від уваги громадськості, яку відволікають на обговорення продукції Hyundai, вислизають глибинні процеси, що відбуваються у галузі, - написав лідер громадського руху «Український вибір» у своєму блозі на сайті «Кореспондент». - Вже кілька років українська залізниця готується до «реформ».

Автор блогу зазначає, що головна мета реформ на УЗ (тобто ліквідація збитковості у сфері пасажирських перевезень) йде врозріз з інтересами суспільства і держави. На думку Медведчука, нинішня збитковість пасажирських перевезень - це не наслідок проблеми в управлінні компанією, але одна із відмінних характеристик соціальної держави.

«Справжня цінність компанії для держави полягає зовсім не у доході від продажу квитків», - підкреслює лідер громадського руху. Адже пасажирські перевезення є доступним, безпечним та комфортним видом транспорту, що має велике соціальне та інфраструктурне значення.

Залізниця, де компенсація збитків традиційно здійснюється за рахунок високорентабельних вантажних перевезень, цілеспрямовано ведеться до поділу на профільні компанії, кожна із яких сама буде зобов'язана забезпечувати рентабельність своєї роботи. «Схожий шлях пройшли тисячі державних підприємств, у яких збиткові напрями відділялися від прибуткових. Нерентабельна частина майже завжди приходила у занепад, а дохідні підрозділи після недовгого державного господарювання, врешті-решт, приватизувалися і продовжували приносити прибуток приватним власникам», - нагадує Медведчук.

«А що стосується вантажних перевезень, за них турбуватися нема чого, - вважає політик. - Прибуткова частина УЗ, звільнившись від пасажирського тягаря, приречена на успіх. Ось тільки заради цього приватного успіху у жертву будуть принесені інтереси суспільства і держави».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306