Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко провів зустріч з президентом Американської торгової палати в Україні (АСС) Хорхе Зукоськи та представниками Комітету з питань охорони здоров'я цієї організації, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра.

Основна увага під час зустрічі була приділена введенню з 1 березня ліцензування імпорту в Україну лікарських засобів у відповідності з прийнятим 4 липня 2012 року Законом України №5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів і визначення терміну «активний фармацевтичний інгредієнт».

Віце-прем'єр-міністр запевнив представників АСС, що ліцензійні вимоги будуть запроваджуватися поетапно, зазначивши, що «ліцензування імпортних ліків є загальноприйнятою світовою нормою».

Грищенко звернув увагу співрозмовників, що ключовими пріоритетами уряду у питанні запровадження ліцензування імпорту є забезпечення якості, доступної ціни і достатньої кількості лікарських засобів, які будуть реалізовуватися для українців. При цьому віце-прем'єр підкреслив, що реалізації цих пріоритетів значно сприятиме проведення діалогу між урядом та імпортерами лікарських засобів.

«Відповідно до закону, з 1 березня буде введене ліцензування імпорту ліків в Україну. Для нас головне, щоб українці мали змогу отримувати якісні ліки у необхідній кількості та за доступними цінами. Ми готові до відкритого діалогу з імпортерами лікарських засобів, з Американською торговою палатою для обговорення питань, пов'язаних з ліцензуванням. Переконаний, що зміни, які вводяться, повинні бути зрозумілими для бізнесу і не мати негативних наслідків для українців», - підкреслив Грищенко.

У цьому контексті сторони домовилися про створення на базі Американської торговельної палати в Україні двох робочих груп, одна із яких буде розглядати питання цін на імпортовані лікарські засоби, друга - питання локалізації виробництва ліків в Україні. Передбачається, що до складу цих робочих груп увійдуть представники компаній-імпортерів лікарських засобів, а також урядових структур, відповідальних за впровадження закону.

«Створення двох робочих груп на базі АСС дозволить проводити професійну дискусію з приводу нагальних питань, пов'язаних з імпортом ліків в Україну. Нам необхідно також дуже серйозно опрацьовувати шляхи локалізації, розміщення виробництва лікарських засобів на території нашої держави з метою зменшення кінцевої ціни для споживача», - зазначив Грищенко.

Як раніше повідомляв ForUm, імпорт лікарських засобів буде ліцензувати Державна служба України з лікарських засобів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

324