Площі пересіву озимих культур в Україні у цьому році складуть близько 8%, вважає начальник агрометеорологічного відділу українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Враховуючи результати відрощування монолітів і погодні умови, ми можемо оголосити свій прогноз, що площа пересіву озимих навесні не перевищить 8%», - сказала вона на Міжнародній конференції «Агроресурси -2013» у Києві у вівторок.

Адаменко зазначила, що погодні умови кінця лютого і в березні вже не зможуть істотно вплинути на стан озимих. За словами експерта, метеорологи не очікують якихось погодних катаклізмів, передає «Інтерфакс-Україна».

«Зима практично закінчилася, а у березні катастрофічні умови для озимих не складалися ніколи», - зазначила вона.

Адаменко очікує, що погодні умови у подальшому будуть сприяти поступовому виходу озимих із перезимівлі. Крім того, вона вказала на достатню кількість вологи у ґрунті, що також сприятливо впливає на розвиток посівів.

За її словами, в Україні є передумови для ранньої сівби ярих культур.

При цьому Адаменко нагадала, що озимі культури в Україні увійшли в зиму на 80% площ у доброму та задовільному стані. При цьому тепла і волога зима привела до поліпшення ситуації на озимому клині.

Як повідомлялося з посиланням на Державну службу статистики, Україна під урожай 2013 року засіяла озимими на зерно і зелений корм, включаючи ріпак, 9,2 млн га, що на 2,5% менше, ніж під урожай 2012 року.

Площі під озимими зерновими склали 8,1 млн га, скоротившись на 3,5%. Посіви озимої пшениці зменшилися на 0,2% - до 6,7 млн ​​ га, жита - на 4,3%, до 0,3 млн га, ячменю - на 19,5%, до 1,1 млн га.

У той же час ріпак під врожай-2013 посіяний на 1,03 млн га (на 7,2% більше).

У середньому в Україні за останні роки, за оцінками експертів, пересівати близько 15% озимих.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210