До 28 листопада 2014 року має бути завершене будівництво і введення в експлуатацію централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива та матеріалів. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, коментуючи затвердження Президентом України Віктором Януковичем Національного плану дій на 2013-2014 роки щодо реалізації положень Комюніке Сеульського саміту з ядерної безпеки.

Як повідомили ForUm'у у прес-службі РНБО, Клюєв нагадав, що централізоване сховище будується на майданчику комплексу виробництв щодо дезактивації, транспортування, переробки та захоронення радіоактивних відходів із територій, забруднених внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС («Вектор»).

«Національний план також передбачає, що уряд спільно з Харківською облдержадміністрацією та Національною академією наук України до кінця 2014 року повинні забезпечити введення в експлуатацію ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, керованій прискорювачем електронів», - повідомив він.

За словами секретаря РНБО, для цього має бути опрацьоване питання відновлення Міжвідомчої комісії з питань створення джерела нейтронів.

Нагадаємо, міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що в Україні могильник для відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні буде побудований вже у 2013 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214