Голова Верховної Ради Володимир Рибак має намір ініціювати звернення народних депутатів України до Конституційного суду України у зв'язку з рішенням Вищого адміністративного суду України про позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського, повідомляє прес-служба ВР.

«Ознайомившись з резолютивною частиною рішення Вищого адміністративного суду України про скасування постанови ЦВК і позбавлення депутатських повноважень Домбровського і Балоги, Рибак прийняв рішення звернутися до Конституційного суду України щодо тлумачення відповідних статей Конституції і механізмів виконання рішення Вищого адміністративного суду, придбання і втрати депутатського мандата», - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Рибак звернувся до народних депутатів із пропозицією підготувати й оформити відповідне звернення для якнайшвидшого направлення його до КСУ.

«Конституційний суд України, на мою думку, повинен поставити крапку в цій справі, щодо якої існує дві діаметрально протилежні точки зору», - підкреслив голова Верховної Ради.

«Перша - це обов'язковість виконання рішення Вищого адміністративного суду, яке набуло чинності у відповідності з Конституцією і законами України. З іншого боку - позиція окремих народних депутатів, які вважають, що рішення Вищого адміністративного суду суперечить Конституції України. Остаточну крапку в цій дискусії повинен поставити Конституційний суд», - зазначив спікер.

Як раніше повідомляв ForUm, 8 лютого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів Балогу і Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область).

Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Нагадаємо, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не бачить легітимного законодавчого механізму для призначення повторних виборів в одномандатних округах №11 та №71, де були обрані народними депутатами Павло Балога та Олександр Домбровський.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269