Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул провів засідання міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади під час повені і льодоходу у 2013 році, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

До складу міжвідомчого оперативного штабу, який очолює віце-прем'єр-міністр, увійшли: керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та архітектури, Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства охорони здоров'я, Державного агентства водних ресурсів, Укравтодору, Держрибагентства, Укрморрічінспекції, Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінфіну і Укргідроенерго.

Заступниками керівника міжвідомчого оперативного штабу стали міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник і голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

За інформацією керівника Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди, цього року снігові запаси на території України зараз менше норми, така ж ситуація і в прилеглих областях Росії та Білорусі. Поточна водність і запаси води в ґрунті також у межах норми. «Виходячи з аналізу ситуації, високого водопілля у цьому році не очікується», - зазначив Кульбіда.

Керівник Гідрометцентру також підтвердив прогноз про відсутність значної повені навесні в Карпатах. Для поточного контролю ситуації задіяно більше шестисот постів і станцій системи Гідрометцентру.

«Незважаючи на оптимістичний прогноз Гідрометцентру, для організації безпечного пропуску паводку, льодоходу та захисту населення і територій від шкідливої ​​дії води необхідно вжити весь комплекс необхідних заходів. Усі дії будуть координуватися міжвідомчим оперативним штабом. Уряд отримуватиме щоденний звіт про стан виконання запланованих робіт», - сказав Вілкул.

Віце-прем'єр-міністр дав завдання керівникам відповідних служб тримати в постійній готовності інженерну, спеціальну, автомобільну техніку, мобільне насосне обладнання, автономні джерела електроживлення і плавзасоби, які можуть бути залучені до виконання заходів з протидії повені.

Вілкул також дав завдання членам штабу координувати свою роботу за цими напрямами з відповідними структурами сусідніх країн, зокрема щодо інформації про рівень снігових запасів і рівень повені.

Він також зазначив, що необхідно своєчасно інформувати населення у разі погіршення гідрометеорологічної обстановки під час пропуску паводку, льодоходу і виникнення загрози підтоплення населених пунктів.

Болотських доповів віце-прем'єр-міністру, що для проведення робіт під час проходження льоду підготовлені піротехнічні групи і необхідне обладнання. Для ліквідації надзвичайних ситуацій можуть бути задіяні більше п'яти тисяч одиниць техніки, спеціальні засоби й авіація. «Державна служба з надзвичайних ситуацій повністю готова до виконання завдань уряду, роботи згідно з планом розпочаті», - сказав він.

За результатами наради міжвідомчого оперативного штабу Вілкул доручив відповідальним керівникам низку завдань. Зокрема, йдеться про здійснення постійного моніторингу гідрологічної обстановки в кожному регіоні, де існує загроза підтоплень населених пунктів і в місцях розташування найбільш важливих об'єктів, які можуть піддатися шкідливому впливу води. Рішенням передбачено розробити порядок дій усіх відомств на період льодоходу і пропуску паводку у разі погіршення гідрологічної ситуації та виникнення підтоплень.

Також передбачено вжити заходів щодо недопущення відключення від електропостачання об'єктів, які забезпечують безаварійний пропуск паводку (об'єкти життєзабезпечення, гідрометеорологічної служби, дренажні насосні станції, шлюзи і т.д.).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275