Суддя Печерського районного суду Києва Віктор Кицюк відмовив екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку в задоволенні клопотання про зміну режиму його участі в судовому засіданні за скаргою Луценка на дії прокурорів і суддів.

Екс-міністр заявив відповідне клопотання. Він зазначив, що його участь у судовому засіданні у режимі відео-конференції робить неможливими консультації з адвокатом, передає «УНІАН».

Також, за словами Луценка, це позбавляє його можливості передати суду необхідні для розгляду в суді матеріали. Екс-міністр розкритикував прийняте раніше судом рішення про проведення засідання в режимі відео-конференції. «Давайте я заплачу із зароблених у в'язниці грошей за каністру бензину, приїду до Києва, щоб розібратися в тому, хто винуватий у незаконному утриманні мене за гратами протягом півтора років», - заявив Луценко.

При цьому він кілька разів, простягаючи до камери в залі судових засідань Менської колонії аркуш паперу, пропонував судді, що знаходиться відповідно в залі Печерського райсуду Києва, ознайомитися зі змістом цього документа, який, за словами Луценка, необхідний для продовження розгляду справи.

Втім, суд не побачив підстав у задоволенні клопотання екс-міністра. Суддя зазначив, для того щоб суд ознайомився з пропонованими Луценком матеріалами, він може оприлюднити їх вголос, або, якщо хоче, передати їх по пошті. Після цього Луценко також заявив клопотання про відвід прокурора Олександра Шкітова від участі в цій справі.

Луценко пояснив, що незаконні, на його думку, рішення прокуратури, оскаржувані екс-міністром, підписував перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, а всі інші працівники прокуратури є його підлеглими. Тому їхня участь в розгляді цієї справи буде необ'єктивною. Луценко зазначив, що «єдиний, хто може об'єктивно представляти прокуратуру в суді, - це генеральний прокурор Пшонка».

Луценко пояснив, що тільки Пшонка може не боятися бути звільненим за рішенням свого керівництва. Екс-міністр також додав, що поки Кузьмін не відсторонений від своєї посади, жоден працівник прокуратури не може об'єктивно брати участь у розгляді справи.

У свою чергу прокурор Шкітов зазначив, що всі підстави для відводу прокурора викладені в законі. При цьому, за його словами, на жодну з них Луценко в своєму клопотанні не послався.

Як повідомляв ForUm, 17 серпня Печерський районний суд визнав Луценка винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів відносно водія колишнього заступника голови СБУ Сацюка Давиденка і засудив до 2 років обмеження волі.

Луценко подав апеляційну скаргу на цей вирок Печерського районного суду Києва. Апеляційний суд почав розглядати скаргу 20 листопада. У той же день Луценко був доставлений до суду з Менської колонії, де він відбуває покарання. У період розгляду скарги екс-міністр перебував у Лук'янівському СІЗО.

22 листопада Апеляційний суд оголосив рішення, яким залишено без змін вирок екс-главі МВС у кримінальній справі про організацію стеження. Після цього Луценко відвезли назад у колонію.

Сьогодні о 10.00 Апеляційний суд Києва розпочав оголошення повного тексту постанови, якою екс-міністру внутрішніх справ відмовлено у задоволенні скарги на вирок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262