Для досягнення євроінтеграційних прагнень України опозиція повинна перестати говорити мовою ультиматумів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході Національного експертного форуму «Україна-2013. Прогноз» заявив екс-глава МЗС України Володимир Огризко.

На його думку, влада вже здогадується, що євроінтеграція є безальтернативною. «Але опозиція при цьому теж повинна поставити свої інтереси нижче державних. Інакше вона не зможе домовитися з владою і реалізувати свої наміри», - сказав експерт.

Він додав, що «якщо буде реалізований оптимістичний сценарій розвитку подій, то Україна нарешті злізе зі «зовнішньополітичного шпагату». «Думаю, це буде перемогою і влади, і опозиції. І, в першу чергу, українського народу. По-друге, це буде важливо для наших зовнішньополітичних партнерів, вони зрозуміють вектор руху України. І для Росії теж, адже вона усвідомлює, за яким принципом грає Україна», - зазначив Огризко.

За його словами, для втілення позитивного сценарію влада має бути послідовною і робити кроки на зближення з Євросоюзом, а також визнавати свої помилки. «Але опозиція теж повинна діяти розумно», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року.

Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики йдеться, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199