Повстанці-туареги, які домагаються незалежності від Малі, почали партизанську війну проти урядової армії і французьких інтервентів. Як повідомляє телеканал «Аль-Джазіра», 10 лютого вони напали на урядові сили, розквартировані у місті Гао.

Бійці, озброєні автоматами і гранатометами, прийшли з пустелі на захід від міста, перепливли річку Нігер на каное, після чого напали на армійські блок-пости, споруджені на міських вулицях.

Бій, що розпочався відразу після полудня, тривав весь залишок дня, а з настанням темряви повстанці пішли у невідомому напрямку. Представник угруповання «Рух за відкритість і джихад у Західній Африці», що здійснив напад, в інтерв'ю Agence France-Presse заявив, що операція пройшла успішно, солдати урядових сил розбіглися, а повстанці залишилися у місті. За його словами, війна буде продовжена до переможного кінця.

Малійській урядові сили, що відрізняються вкрай низькою дисципліною і бойовою виучкою, були змушені запросити допомоги у французьких військ, що перебувають у місцевому аеропорту. На допомогу урядовій армії французи прислали бойові вертольоти, які кружляли у небі над Гао весь вечір, пише «Lenta.ru».

Про кількість жертв з обох сторін точної інформації немає. Представник урядової армії заявив, що повстанці зазнали «тяжких втрат», проте ніяких цифр не назвав. Про свої втрати малійські військові нічого не повідомляють.

Французькі та малійській війська ввійшли у Гао 26 січня, не зустрівши ніякого опору з боку туарегів. Тоді ж було оголошено про «перемогу над терористами» у північно-східній частині Малі.

Проте повстанці через своїх представників оголосили, що боротьба за незалежність Азавада (північної частини Малі) лише починається, а завершиться вона тільки після вигнання французів і урядової армії із усіх земель, які туареги вважають своїми.

Жителі пустель півночі Малі кілька десятиліть домагаються незалежності від уряду Малі. Ця боротьба багато в чому має расовий характер: досить світлошкірі туареги і араби категорично не визнають над собою влади негритянської більшості. І ті й інші є мусульманами, які сповідують іслам суннітського спрямування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186