Керівництво України зацікавлене у розвитку дружніх і взаємовигідних відносин з Молдовою, і важливу роль у цьому мають відіграти парламенти наших країн. Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Рибак у п'ятницю під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Іоном Стевіле, повідомляє прес-служба парламенту.

Республіка Молдова, зазначив Рибак, є не тільки сусідом України, але і нашим важливим зовнішньополітичним партнером, і в нашій державі позитивно оцінюють тенденції розвитку двостороннього співробітництва.

За словами керівника парламенту, нещодавній візит міністра закордонних справ України Леоніда Кожари у Республіку Молдова як чинного голови ОБСЄ та його переговори з керівництвом Молдови показали обопільне бажання сторін досягти прогресу у вирішенні проблемних питань порядку денного українсько-молдовських відносин.

Серед першочергових завдань двосторонньої співпраці Рибак назвав, зокрема, підготовку до підписання документів за рішенням майнових питань, завершення демаркації державного кордону та підготовку Угоди про функціонування Дністровського комплексного гідровузла. «Переконаний, що вирішення цих питань дозволить нашим країнам повністю зосередити зусилля на спільному стратегічному пріоритеті - європейській інтеграції, а також поліпшити взаємодію в існуючих форматах регіональної співпраці», - сказав він.

На думку керівника парламенту, прикладом такої успішної взаємодії може стати реалізація спільних проектів у рамках Єврорегіону «Дністер», а також залучення до його діяльності представників Придністровського регіону.

Говорячи про парламентську складову двосторонньої співпраці, Рибак висловив думку, що новообрана Верховна Рада і депутати парламенту Республіки Молдова найближчим часом активізують співпрацю і визначать плани щодо її реалізації.

Рибак також висловив сподівання на інтенсифікацію взаємодії на рівні парламентських груп дружби та профільних комітетів, що, на думку голови Верховної Ради, сприятиме вирішенню актуальних питань українсько-молдовського співробітництва, а також забезпечить краще розуміння і підтримку внутрішніх перетворень в Україні та Молдові з боку наших партнерів за кордоном.

У свою чергу, посол подякував за готовність Верховної Ради продовжувати співпрацю з молдовськими колегами. На його думку, є всі можливості для активізації парламентської складової двосторонніх відносин. Посол зазначив, що посольство Республіки Молдова в Україні готове надавати всіляку підтримку розвитку українсько-молдавським міжпарламентським відносинам.

Стевіле зазначив, що керівництво Молдови високо цінує існуючий рівень двосторонніх відносин, і повідомив, що у нинішньому році заплановано здійснити низку заходів з метою подальшого розвитку двосторонньої співпраці. Посол також високо оцінив роль України у процесі врегулювання придністровського конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276