Прем'єр-міністр України Микола Азаров у своєму інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Algemeine Zeitung знову нагадав журналісту про причетність Юлії Тимошенко до злочинів екс-глави Кабміну Павла Лазаренка.

«Минулого літа в інтерв'ю ARD (німецький телеканал - ред.) я показав обвинувальний висновок американського прокурора, в якому фактично на кожній сторінці - звинувачення Тимошенко в тому, що вона була співучасницею колишнього прем'єра Лазаренка. Пані Тимошенко дізналася про моє інтерв'ю німецькому телебаченню і подала на мене у суд Гамбурга. І суд ухвалив, що я сказав правду: Тимошенко і Лазаренко грабували країну і вивезли сотні мільйонів доларів», - заявив Азаров, пише видання «Версії».

Нагадаємо, у червні 2012 року в ефірі каналу АRD прем'єр-міністр продемонстрував позов Департаменту юстиції США у справі Лазаренка. Він пояснив, що це документ американської юстиції, а не української, і в ньому Тимошенко згадується як співучасниця Лазаренка, засудженого у справах про шахрайство, відмивання грошей і корупцію.

Тимошенко, як відомо, заперечує свою причетність до шахрайських схем Лазаренка, і спробувала довести це у німецькому суді. Також вона вимагала виплатити їй 300 тисяч євро нібито завданих збитків. Однак наприкінці січня 2013 року Земельний суд Гамбурга не задовольнив її позов. У рішенні суду йдеться про те, що Тимошенко «не тільки неодноразово згадується у багатьох місцях і наводяться відомості про її причетність, її також називають однією із багатьох «спільників» пана Лазаренка».

Гамбурзький суд звернув увагу на те, що якщо проти Тимошенко у США і не було порушено кримінальну справу, то це «не міняє суть справи, оскільки це може бути викликано різними причинами». Зокрема, кримінальну справу проти Тимошенко в США не було порушено через її українське громадянство і перебування не на території США, а в Україні.

Таким чином, відхилений позов став першим випадком, коли суд європейської держави визнав, що є підстави підозрювати Тимошенко у співучасті з Лазаренком у справах, за які він був засуджений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298