Прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначає, що «випадок Тимошенко і Луценка - це тимчасові проблеми». Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine, переклад якого наводить «Інопреса».

Як зазначає видання, Азаров відкинув геть звинувачення у тому, що процесом у справі Юлії Тимошенко, яка відбуває у даний час покарання, маніпулювали зверху, і в тому, що екс-політик утримується у «нелюдських умовах» - і саме через це влада ЄС не поспішає підписувати Угоду про асоціацію.

«Треба керуватися стратегічними інтересами, оскільки мова йде про долю не тільки українського народу, але й усього Євросоюзу, - вважає Азаров. - Випадок Тимошенко і Луценка - це тимчасові проблеми».

На думку прем'єр-міністра, політикам не слід дозволяти «другорядним питанням виходити на перший план і впливати на дійсно важливі, пріоритетні».

«Уряд не може жодним чином вплинути на рішення суду», - заявив Азаров і додав, що в країні немає громадянського руху, який вимагає звільнення Тимошенко - як раз тому, що «українці знають, як страждає Україна від угод, укладених при ній». «Це знає будь-яка бабуся у найглухішому українському селі», - сказав Азаров.

«Те, що в даний час Україна платить за газ у десять разів більше, ніж у 2005 році, це результат договору, підписаного прем'єр-міністром Тимошенко з її тодішнім колегою Володимиром Путіним у 2009 році», - сказав М.Азаров і додав, що уряд країни вже робить все можливе, щоб не бути "прохачем" у російсько-українських відносинах.

На запитання, «чи хоче Володимир Путін перетворити Київ на свого сателіта», прем'єр України не зміг дати однозначної відповіді. «Мені хотілося б вірити, що російська сторона готова розглядати нас як незалежну державу», - сказав Азаров, нагадавши, що підписані двосторонні угоди про дружбу і співпрацю.

Що стосується Угоди про асоціацію з ЄС, то тут Україна може бути корисна останньому з точки зору транзиту природного газу: у країні є сучасна система з підземними сховищами, здатними збільшити поставки у разі сильних морозів, зазначив Азаров.

Він вважає за доцільне створення тристороннього консорціуму, в якому Європа виступала б як покупець, Росія - продавець, а Україна - транзитна держава. «Нам треба сісти з росіянами за стіл переговорів і знайти спільне рішення», - сказав Азаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261