Цього року почне свою роботу Державний земельний банк, який забезпечить аграріїв кредитами по відсоткових ставках, вдвічі нижче від поточних ставок комерційних банків. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Використовуючи досвід інших країн, де земельні банки існують вже не перший рік, в Україні торік створили вітчизняний аналог цієї фінансової установи. Основним його завданням є пошук можливих шляхів зниження кредитних ставок для аграріїв. Зокрема, установа надаватиме середньо- і довгострокові кредити вітчизняним сільгосптоваровиробникам, впливаючи на загальну кредитну політику. А співпраця Зембанку з ЄБРР допоможе залучити для них додаткові кредитні ресурси», - зазначили в міністерстві.

Крім того, в Мінагрополітики підкреслили, що діяльність фінустанови покликана забезпечити ефективний механізм регулювання у сфері обороту земель сільськогосподарського призначення.

«Ми хочемо отримати фінансову установу, яка б займалася іпотечним кредитуванням і надавала селянам кошти під прийнятні відсотки. За нашими підрахунками, процентна ставка Земельного банку коливатиметься на рівні 10% річних. Тобто вдвічі нижче від поточних ставок комерційних банків», - зазначив директор Департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку міністерства Баграт Ахіджанов.

У прес-службі зазначили, що для виконання Зембанком своїх повноважень як спеціалізованої установи для іпотечного кредитування, необхідно реалізувати ще одне положення - передати в управління банку землі сільськогосподарського призначення, які стануть капіталом для надання дешевих кредитів аграріям. «Тому з 1 січня 2013 року розпочато інвентаризацію державних земель сільськогосподарського призначення з метою внесення їх до статутного капіталу Державного земельного банку», - повідомили у відомстві.

Крім того, Земельний банк повинен забезпечити запровадження ефективного механізму державного ринкового регулювання у сфері обороту земель сільськогосподарського призначення.

«Це не просто комерційний банк. Він виконуватиме дві функції: комерційну - видавати аграріям кредити під 6-8% річних під заставу землі, і господарську - розпоряджатися державною землею. Тому Земельний банк стане для інвесторів додатковим сигналом надійності українського агропромислового сектора», - зазначив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Нагадаємо, що 6 вересня 2012 р. Верховна Рада прийняла рішення про створення в Україні Земельного банку. У жовтні 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав закон №5248-VI «Про внесення змін до закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо Державного земельного банку», який визначає механізм формування статутного капіталу Земельного банку. А на виконання закону урядом прийнято відповідні рішення «Про створення Державного земельного банку» та «Про затвердження Статуту Державного земельного банку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193