В Україні потрібно сформувати цивілізований ринок вторинної сировини. Про це директор ДП «Укрекоресурси» Дмитро Радіонов сказав на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

«Це потужний ринок, але на ньому багато твердих побутових відходів (ТПВ) і мало тих, хто вкладає гроші в їх переробку, тому не можна говорити про яку-небудь серйозну конкуренцію, - зазначив фахівець. - Якщо подивитися на паспортні потужності підприємств, що реально займаються переробкою ТПВ в Україні, то вийде, що відбір сировини з усього сміття по країні становить лише 7%, тоді як в Європі це 75%. Наше завдання - добитися хоча б 15%».

Радіонов продовжив, що це ключове завдання «Укрекоресурсів» як єдиного законного суб'єкта господарської діяльності, який забезпечує організацію системи збирання, заготівлі та утилізації використаної тари, пакувальних матеріалів і відходів як вторинної сировини. «Зараз ми працюємо над створенням спеціалізованого майданчика (біржі) для торгівлі вторинною сировиною. Такий учасник ринку істотно спростить пошук як постачальників, так і закупників», - зазначив топ-менеджер.

За його словами, ключовий фактор, який стримує розвиток ринку, - відсутність інфраструктури збору, заготівлі, утилізації та використання ТПВ на рівні як окремих територій, так і країни. «Міста або райони, які мають повний цикл від контейнерів для роздільного збору до ліній з виготовлення вторинної сировини, можна перерахувати на пальцях. Хоча на цьому ринку працює чимало підприємств, щонайменше 5-7 у кожному регіоні і кожній області. Але насправді сильних учасників ринку - всього 5-6 по всій Україні. Ідеальна структура була б така: для переробки кожного виду вторинної сировини в області - не менше 3-5 середніх підприємств (тільки так з'явиться конкуренція) і 1-2 потужні гравці у декількох областях, вони забезпечать повний цикл переробки сміття», - заявив Радіонов.

Він зазначив, що не менш важливий бар'єр - проблеми, викликані діями місцевих органів влади, наприклад, затягування з отриманням земельних ділянок під заводи. «Крім того, недостатньо високий рівень свідомості населення. Навіть там, де ми ставимо контейнери для роздільного збирання ТПВ, людям доводиться довго пояснювати важливість сортування. У той час як у Німеччині (і деяких інших країнах Європи) обов'язок населення сортувати відходи закріплений законом і карається значним штрафом. Але все це тимчасові перешкоди, притаманні ринку, що розвивається», - сказав фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307