США не виключають можливості нанесення превентивного удару по КНДР, заявила офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд.

«Ми нічого не знімаємо з порядку денного», - сказала дипломат на брифінгу у відповідь на запитання про можливість такого спільного з Південною Кореєю кроку відносно Пхеньяну.

При цьому Нуланд підкреслила, що в першу чергу США збираються дотримуватися шляху, наміченого резолюцією Ради безпеки ООН, яка передбачає нарощування економічного тиску у випадку, якщо Північна Корея не змінить свій курс.

Крім того, уряд США розглядає можливість ввернути КНДР в чорний список країн, які спонсорують тероризм, передало японське інформаційне агентство Kyodo News, посилаючись на неназване джерело в американському уряді, передає «Інтерфакс».

Нуланд, відповідаючи на це запитання на брифінгу, розділила проблеми тероризму і ядерних випробувань, підкресливши, що одне не випливає з іншого.

«Можливе включення КНДР до списку країн-терористів пов'язано з її терористичною діяльністю. Питання ядерних випробувань обговорюється в процесі переговорів між країнами «шістки», - зазначила вона.

До списку країн-терористів США в даний момент входять Куба, Судан, Іран і Сирія. На них накладено суворі економічні та фінансові санкції. Північна Корея була виключена зі списку у 2008 році, в тому числі на тлі прогресу в шестисторонніх переговорах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

583