Верховний лідер Ірану великий аятолла Алі Хаменеї відкинув запропоновану американцями ідею провести прямі двосторонні переговори між представниками цих країн, повідомляє BBC News.

За словами Хаменеї, США пропонують Ірану вести переговори «під дулом пістолета», тобто продовжуючи вводити все нові санкції проти Ісламської республіки.

Хаменеї підкреслив, що будь-які двосторонні переговори про нормалізацію відносин можуть початися тільки після скасування американських і міжнародних санкцій, введених проти його країни.

Зокрема, минулого тижня США ввели нові фінансові обмеження, сильно ускладнивши Ірану можливість використовувати гроші, отримані від експорту нафти.

Заяви великого аятолли стали відповіддю на пропозицію віце-президента США Джо Байдена, який 2 лютого оголосив про готовність своєї країни вступити в серйозний діалог з Тегераном, пише «Lenta.ru».

Раніше міністерство закордонних справ Ірану вітало заяву Байдена, зазначивши при цьому, що США перед початком переговорів «повинні відмовитися від мови погроз».

США та Іран з 1979 року не підтримують дипломатичних відносин. Обидві країни ставляться один до одного з великою підозрою і недоброзичливістю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

514