Існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію вже у листопаді цього року. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, висловив європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле під час короткого спілкування з пресою після зустрічі з членами українського уряду.

«Європейський Союз вірний ідеї підписання Угоди про асоціацію, включаючи також ту частину, яка присвячена економічній інтеграції і відома як ЗВТ. Це поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, яка повинна бути створена з Україною. Це за умови, якщо українська сторона продемонструє рішучі дії, і буде відчутний прогрес з трьох основних питань: вибірковість правосуддя, недоліки, виявлені в ході виборів у жовтні минулого року, зміни у впровадженні реформ, передбачених порядком денним Асоціації», - підкреслив він.

Фюле додав, що при результативному вирішенні цих трьох питань «підписання Угоди про асоціацію може відбутися під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді цього року».

Єврокомісар також додав, що йому було приємно провести зустріч з членами українського уряду, які відповідають за євроінтеграцію нашої країни.

Коментуючи наявність в українському парламенті законопроектів щодо дорожньої карти Асоціації, Фюле заявив, що українським профільним міністрам «необхідно взяти на себе політичну відповідальність, яка буде не просто з гарною назвою, а й з гарним наповненням».

Тобто, за його словами, важливо, щоб нове законодавство на всі 100% відповідало євростандартам.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Юлія Артамощенко,

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271