Маніпулювання статистикою з боку політиків неприпустиме, підкреслили в управління зв'язків із громадськістю Міністерства внутрішніх справ України.

У міліції підкреслили, що заяви народного депутата України Геннадія Москаля про сплеск рівня злочинності в державі ґрунтуються на тих змінах у системі обліку повідомлень громадян, які почали діяти в зв'язку з набуттям чинності нового Кримінального процесуального кодексу.

Загальна кількість заяв і повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події в порівнянні з січня 2012 року знизилася з 331 тис. до близько 323 тисяч в першому місяці поточного року.

У зв'язку з тим, що згідно з новим КПК до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) протягом доби вноситься будь-яка інформація, яка має навіть незначні ознаки кримінального злочину, загальна кількість кримінальних проваджень є досить значною.

«Однак слід розуміти, що кількість реальних злочинів, які залишаються в ЄРДР після проведення первинних слідчих дій, значно менша», - пояснили в міліції.

Наприклад, за кваліфікацією ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України вноситься інформація щодо всіх випадків смерті людини або її зникнення: розшук безвісти зниклих, раптова смерть, самогубство, нещасний випадок і т.д. Але після проведення перевірки в ЄРДР залишаються тільки кримінальні провадження, де є ознаки насильницької смерті потерпілого.

Так, за січень 2013 року було зареєстровано 10997 кримінальних проваджень за кваліфікацією ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. З цієї кількості - 10 112 раптових смертей і 677 самогубств. Тобто залишається 208 фактів умисних вбивств у січні цього року в порівнянні з 241 фактом у січні минулого.

Відповідно, відзначається зниження кількості вбивств майже на 14%. Слід зазначити, що основна маса цих вбивств скоєні на побутовому ґрунті після спільного вживання спиртних напоїв.

Також зниження спостерігається і в ситуації з тяжкими тілесними ушкодженнями (на 19%) та розбоями (на 8%).

«Необхідно зазначити, що будь-які заяви про сплеск злочинності в Україні, зроблені без розуміння механізму формування статистичної звітності, вводять громадян в оману, а виривання окремих показників із державної статистики неприпустиме», - підкреслили в міліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253