Для випускників шкіл вибір майбутньої професії стає все складнішим. Ринок праці продовжує поповнюватися новими хитромудрими назвами спеціальностей, і від такого достатку у абітурієнтів голова йде обертом. Фахівці пояснюють, що складнощі з вибором професії у підлітків виникають на ґрунті слабо розвиненої системи профорієнтації. «У нас її фактично немає. Можна сказати, що профорієнтація в Україні проходить стихійно», - каже психолог, викладач факультету соціальних наук і соціальних технологій одного із київських вузів Оксана Брик.

Як би там не було, але все одно для нинішніх одинадцятикласників у недалекому майбутньому настане «момент істини». Тим, хто досі у роздумах, якій професії присвятити своє життя, слід поквапитися, адже, за даними Міністерства освіти і науки України, з 4 січня офіційно стартувала реєстрація на складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Завершиться вона 5 березня. Тому вже зараз необхідно чітко позначити для себе, на які предмети «налягати» і до яких репетиторів звертатися.

Про те, як зробити правильний вибір, чи враховувати модні віяння у цьому питанні та які спеціальності зараз найбільш затребувані на ринку праці України, розбирався ForUm.

Насильно милим не будеш

Свобода у виборі майбутньої професії – один із найважливіших аспектів. Цим принципом варто керуватися батькам, які намагаються всіляко радити, а деколи наполягати, на який факультет відправитися вчитися їхньому чаду. Психологи запевняють, що головна роль тат і мам – допомогти дитині зрозуміти, чого вона насправді хоче, але ні в якому разі не примушувати її займатися нелюбимою справою.

«Вибираючи за дітей, батьки ризикують зламати дитині життя. Я спілкувалася з дітьми, які були сильні у математиці, але не хотіли вступати на економічний факультет. Батьки все ж наполягли на цьому, і для хлопців навчання стало мукою. Після цього дехто із них «перевступали», хтось просто кидав навчання, а інші закінчували ВНЗ і говорили, що з цією наукою більше не хочуть мати нічого спільного. І це не поодинокі випадки. Якось до мене на консультацію прийшов хлопчик саме з такою проблемою. Батьки вмовили його вступити на економічний. Він довчився до четвертого курсу і сказав, що далі не збирається цим займатися, а, швидше за все, перекваліфіковується і займеться тим, чим хоче. Виник конфлікт з батьками. Дитина впала у депресію і перебувала на межі внутрішнього конфлікту. Але, слава Богу, все добре закінчилося», - розповідає Оксана Брик.

Фахівець зазначає, що навіть у тому разі, якщо людина морально сильна, знаходить у собі сили і наважується на те, щоб піти вчитися на іншу спеціальність, це забирає зайвих 4-5 років. Навіщо ж витрачати час і зусилля даремно?

Вона також підкреслює, що людям, які пішли вчитися за нав'язаною спеціальністю, психологічно складно і в подальшому житті. Все доводиться робити через силу, без усякого інтересу і настрою. «Коли вони вчилися, то не любили цю спеціальність. Багато у чому саме через це були зіпсовані їхні студентські роки. Потім, коли людина стає дорослою, їй пора самовизначатися, вона змушена йти трудитися і далі займатися нелюбимою роботою. Адже робота у нашому житті займає величезне місце. І ось тут виходить, що більша частина життя не приносить задоволення», - констатує психолог.

У той же час Оксана Брик не виключає ситуацій, коли батьки змушують йти вчитися на якусь спеціальність, а у подальшому дитині вона теж припаде до душі. «Ввійде у смак, як то кажуть, але знаєте, таких випадків дуже мало», - говорить вона.

Так що, перш ніж умовляти дитину вступати кудись, куди ви вважаєте за потрібне, варто подумати, чи на благо будуть ваші наміри... Потрібно навчитися дослухатися до думки вступника. А якщо він сам ще не визначився, то варто допомогти розібратися у його вподобаннях.

«Покликання – це така штука, яку інколи відразу визначити неможливо. У деяких людей вона розкривається з роками. Але у будь-якому разі потрібно спробувати зрозуміти, до чого ти більше схильний, чого хочеш. Тут буде доречна і важлива допомога батьків», - каже Оксана Михайлівна.

Професії у цифрах

Щоб трохи спростити завдання майбутнім випускникам, перед якими все ще стоїть дилема: куди йти далі, ForUm поспілкувався з експертами і спробував окреслити певні контури стану ринку праці в Україні на сьогоднішній день. Як розповіла Ольга Климова, менеджер зі зв'язків з громадськістю порталу rabota.ua, найбільш затребуваними у 2012 році були фахівці таких професійних сфер, як «Продажі» (11% всіх вакансій), «Інформаційні технології» (11%), «Торгівля» ( 11%), «Виробництво» (8%), «Банки» (6%), «Адміністративний персонал» (6%).

«Зі зростанням роздрібної торгівлі зростає і потреба у кваліфікованих кадрах, які могли б ефективно розвивати цей бізнес. Компанії нарощують обсяги продажів і активно наймають працівників різних рівнів – від продавців-консультантів до керівників мережі магазинів. Ритейл – лідер ринку праці за кількістю публікованих вакансій, при цьому їхня кількість продовжує зростати», - розповідає фахівець, але додає, що однією із найбільш вагомих проблем роздрібної торгівлі залишається плинність кадрів.

Як і раніше «користуються попитом» фахівці сфери інформаційних технологій. За даними порталу rabota.ua, професія «програміст» або «розробник програмного забезпечення» ось уже кілька років є однією із найбільш затребуваних і дефіцитних в Україні. «Серед розробників програмного забезпечення найбільший ріст попиту спостерігався на web-програмістів. У сфері розробки програмного забезпечення найбільший дефіцит спостерігався на програмістів Java і Net (менше одного претендента на місце). У 2013 році дефіцит розробників на ринку буде продовжувати рости. У багатьох IT-компаній з'являються нові проекти, які вимагають додаткових людських ресурсів в Україні», - говорить Ольга Климова.

Крім того, як зазначає експерт, продовжують рости і зарплатні очікування програмістів. Це пов'язано з тим, що «ринок не стоїть на місці, конкуренція між компаніями зростає і, відповідно, посилюється конкурентна боротьба IT-компаній за кандидатів. Висококваліфіковані фахівці, як ніколи, у дефіциті, компанії підігрівають ринок готовністю платити більше заради найму «зірок», - стверджує вона.

Потрібні гарні кадри і в банківській сфері. «Розуміючи глобальні зміни фінансового ринку, банкіри намагаються оптимізувати кадровий склад своїх регіональних підрозділів, починаючи, насамперед, з керівників», - розповідає представник порталу. За її словами, вираженою тенденцією 2009-2011 років був активний ріст кількості вакансій за напрямом «ризик-менеджмент», головним завданням якого є оцінка ризиків за кредитними операціями. «Одним із ключових завдань для всього банківського сектора в 2010-2011 роках було зменшення частки проблемних кредитів, накопичених у кризовий період. Цим пояснюється стійкий попит на фахівців по роботі з проблемною заборгованістю як фізичних, так і юридичних осіб. За прогнозами експертів, у 2013 році фахівці з повернення заборгованості будуть менш затребувані, оскільки значно скоротилася кількість виданих кредитів. Різко збільшилася кількість вакансій для системних адміністраторів, розробників, IT-аналітиків. Експерти прогнозують незабаром дефіцит кадрів, тому що вже зараз знайти банківських IT-фахівців стає все важче», - говорить Ольга Климова.

Разом з тим, за даними, які напередодні оприлюднила Державна служба зайнятості України, зараз ринок праці потребує кваліфікованих робітників з інструментом: слюсарів, токарів, фрезерувальників, електрогазозварників, електромонтерів з ремонту та обслуговування обладнання, малярів, мулярів, штукатурів. Крім цього, існує потреба у трактористах, водіях, продавцях, кухарях, швачках. Постійний попит на медсестер, лікарів, інженерів і, знову-таки, IT-фахівців.

Визначаючись, якою стежкою йти по життю, важливо зважено і обдумано підходити до всіх деталей. Експерти кажуть, що у процесі вибору подальшої професії мають місце бути і такі питання, як перспективи професійного розвитку, а також перспективи матеріального забезпечення. Всі вони між собою взаємопов'язані.

Вибрати спеціальність і вступити саме туди, куди задумали – процес, звичайно, досить трудомісткий, але не найскладніший. Попереду ще пошуки роботи, успішність яких залежить не тільки від вашого прагнення і бажання трудитися не покладаючи рук, але і від ситуації на ринку праці. Не варто піддаватися винятково модним віянням. У моді можуть бути, скажімо, туфлі-човники, але ніяк – не професія. А фахівці певної галузі можуть бути або затребуваними, або – ні. Всі професії потрібні, всі професії важливі, але остаточний вибір – за вами!

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1161