Дві найбільші газети США - The New York Times і The Washington Post - 6 лютого опублікували дані про те, що ЦРУ побудувало і активно експлуатує базу безпілотних літальних апаратів у віддаленому районі Саудівської Аравії.

За інформацією видань, американці використовують цю базу не менше двох років. Зокрема, саме звідти злітають ударні БПЛА, за допомогою яких регулярно знищуються бойовики і терористи у сусідньому з Саудівською Аравією Ємені.

АгентствоAssociated Press повідомляло у 2011 році про те, що на Близькому Сході закінчується будівництво бази безпілотників, проте на прохання американської влади не стало повідомляти точне розташування цієї бази. Інші ЗМІ з тих же причин тривалий час також утримувалися від публікації цієї інформації.

Ця негласна угода була порушена, коли у США був відданий розголосу секретний меморандум міністерства юстиції, в якому було сказано, що уряд цієї країни не потребує неспростовних доказів вини людини, щоб прийняти рішення про її знищення за допомогою безпілотника - без жодного суду і слідства. Особливу заклопотаність у спостерігачів викликала та обставина, що це правило поширюється і на американців.

Поява цього документа викликала у США нові спори про законність застосування БПЛА для знищення окремих людей, які здалися керівництву країни неугодними і становлять загрозу, пише «Lenta.ru».

Інформація про появу у Саудівській Аравії американської військової бази може бути потенційно небезпечною для США та їхніх союзників у регіоні. Це пов'язано з тим, що місцеві ісламісти дуже болісно ставляться до присутності навіть цивільних «невірних» «на священній землі Мекки і Медини». Якщо ж з'ясується, що ці «невірні», в основному, займаються знищенням мусульман, у суспільстві починає зріти конфлікт. Зокрема, з'являються люди, які оскаржують легітимність саудівського короля - хранителя двох головних ісламських святинь. У минулому саме через це США перенесли всі свої військові бази із Саудівської Аравії в інші країни регіону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183