Президент України Віктор Янукович і президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте підписали Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2013-2014 роки, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

Документ підготовлено на виконання домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту Грибаускайте в Україну 22 листопада 2011 року.

Він визначає конкретні завдання розвитку українсько-литовського співробітництва в політичній, торговельно-економічній, інвестиційній, транспортній, енергетичній та культурно-гуманітарній сферах, у галузі міжнародної та регіональної безпеки, в тому числі в рамках існуючих інституційних механізмів двосторонньої співпраці, а також важливі для України положення у контексті досягнення цілей європейської інтеграції.

Дорожня карта передбачає проведення упродовж 2013-2014 років цільових заходів, спрямованих на поглиблення взаємодії сторін за зазначеними вище основними напрямами, наповнення стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою впродовж наступних двох років конкретним змістом.

У присутності глав держав було підписано Протокол Шостого засідання Ради президентів України та Литовської Республіки.

Протокол відображає основні домовленості, досягнуті під час Шостого засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки.

У Протоколі підтверджена позиція щодо стратегічного характеру міждержавних відносин України і Литви, прагнення і надалі активно взаємодіяти на всіх пріоритетних напрямах як двостороннього співробітництва, так і актуальної тематики міжнародної та регіональної політики.

Документ дає високу оцінку виконанню сторонами Дорожньої карти розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2011-2012 роки, а також виконання завдань, зафіксованих у протоколі П'ятого засідання Ради президентів України та Литовської Республіки.

У Протоколі відмічається необхідність продовження активної і послідовної взаємодії України та Литви щодо забезпечення цілей європейської інтеграції Української держави.

Особливу увагу приділено питанням співробітництва у сфері економіки. Зусилля двох країн повинні бути направлені на поліпшення торговельного та інвестиційного клімату, забезпечення ефективного функціонування існуючих інституційних механізмів співпраці, підтримання ефективної взаємодії в енергетичній сфері та питаннях енергетичної безпеки, підвищення ефективності роботи потягу комбінованих перевезень «Вікінг».

Протокол визначає також практичні питання двосторонньої співпраці з питань міжнародної безпеки та регіональної політики, взаємодію в рамках міжнародних і регіональних організацій.

Також підписано Угоду про співпрацю між Державною службою України з контролю за наркотиками і Департаментом з контролю за наркотиками, тютюном і алкоголем при Уряді Литовської Республіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280