Голова Національного банку України Ігор Соркін під час робочої зустрічі керівництва НБУ з представниками Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду поінформував про результати роботи банківської системи у 2012 році, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

«Для вітчизняної банківської системи 2012 р. був складним, але в цілому позитивним», - сказав Соркін.

Він також повідомив, що сьогодні банки України демонструють позитивні результати своєї діяльності, зокрема: загальні активи банків України за рік зросли на 5%; кредитування економіки (юридичних осіб) збільшилось на 5%; загальні зобов'язання банків збільшилися майже на 7%, зокрема кошти фізичних осіб збільшилися на 19%, а суб'єктів господарювання - на 9%.

Крім того, за його словами, покращилася ситуація з проблемними кредитами (сумнівними і безнадійними), які за 11 місяці 2012 року скоротилися майже на 15 млрд грн.

Глава НБУ також зазначив, що статутний капітал банків збільшився на 2%.

За словами Соркіна, головне те, що у 2012 році банківська система вийшла на прибутковий рівень діяльності, отримавши прибуток у розмірі майже 5 млрд грн, тоді як у 2011 році збитки банківської системи становили 7,7 млрд грн.

Серед найважливіших кроків, спрямованих на стабілізацію банківської системи, він відмітив наступні: зменшення ризиків діяльності банків, що є учасниками фінансових груп; поліпшення законодавчих умов роботи банків з проблемними активами; впровадження нових підходів до формування банками резервів за активними операціями; вдосконалення підходів до розрахунку регулятивного капіталу і нормативів ліквідності банків.

Також важливими кроками глава Нацбанку назвав спрощення порядку реорганізації банків за рішенням їх власників, забезпечення умов для повернення банками наданих їм у період кризи стабілізаційних кредитів, а також приєднання навесні 2012 року України до другого етапу Віденської ініціативи.

Соркін вважає, що Національний банк України забезпечив всі умови для збереження позитивних тенденцій у банківському секторі, і надалі докладатиме максимальних зусиль для успішного функціонування банківської системи України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214