Експерти констатують, що Національний банк України повинен перейти від м'яких превентивних покарань за відмову банків продавати іноземну валюту до більш жорстких.

«Дійсно, ми зараз спостерігаємо за ситуацією, коли банки відмовляються продавати валюту населенню. Оцінювати такі фінустанови не буду, адже така ситуація спостерігається досить регулярно. Прогнозую, що в таких умовах Нацбанк перейде від м'яких заходів попередження, як це робив досі, до більш жорстких», - сказав керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко.

У свою чергу, на думку колишнього керівника групи радників Національного банку Віктора Лисицького, регулятор повинен позбавляти ліцензій банки, які відмовляються продавати валюту.

«Ні для кого не секрет, що в умовах заборони валютного кредитування в банках зараз підвищена валютна ліквідність, банківський сектор перенасичений іноземною валютою. А тому небажання банків продавати валюту я розцінюю виключно як бажання нею спекулювати у майбутньому. Тут регулятор поступить жорстко, в тому числі позбавляючи таких порушників ліцензії», - зазначив експерт.

За його словами, в такій ситуації головною жертвою залишається середньостатистичний українець.

«Чому клієнта повинні хвилювати проблеми банку? Це якісь недоумкуваті установи, в які приходить людина з готівкою, хоче її обміняти, а там немає валюти. У такому випадку банки повинні були прийти в Нацбанк, сказати, що ось, мовляв, не застрахували ризики, допоможіть. З досвіду скажу, що НБУ в такому випадку піде назустріч», - підкреслив Лисицький.

Він зазначив, що раніше такі санкції регулятор не застосовував, але повноваження позбавляти банки ліцензії за відмову продавати інвалюту в НБУ є.

Нагадаємо, раніше екс-глава НБУ Сергій Арбузов заявляв, що регулятор позбавлятиме ліцензії банки, які відмовляються продавати інвалюту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220