У січні в Давосі (Швейцарія) пройшов черговий Всесвітній економічний форум (ВЕФ). Як і завжди, представницька зустріч дозволила оцінити потоковий стан світової економіки і зробити прогнози на майбутнє. Також вона принесла Україні досить несподівані позитивні плоди.

Глобальний фон

Якщо говорити про світовий контекст, то провідні експерти сходяться в тому, що в глобальній економіці намітилися позитивні тренди. Не дарма гаслом зустрічі стало словосполучення «Стійкий динамізм». Наприклад, представники Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на конференції заявили, що ризики для країн Європи, що розвиваються, продовжують падати на тлі загальної стабілізації обстановки в єврозоні. Банк заявляє, що поки рано давати більш оптимістичні прогнози, але ситуація викликає обережний оптимізм у тому, що найгірший момент перехідного для регіону періоду потроху підходить до кінця. Це пов'язано з рішеннями, прийнятими в Євросоюзі в останні кілька місяців, і дозволяє розраховувати на помірне прискорення зростання національних та регіональних економік у 2013 р.

Так, ВВП країн Центральної Європи та Балтії, згідно з прогнозами ЄБРР, у поточному році зросте в середньому на 1,2%, Південно-Східної Європи - на 1,5%. Нарешті, економіка держав Східної Європи та Кавказу здатна збільшитися на 2,1%. Головний економіст банку Ерік Берглоф зазначає, що вперше за тривалий час видно можливості зниження ризиків для ЄС, особливо для найбільш проблемних країн. Крім того, він очікує в Центральній Азії усередненого зростання ВВП на 6,9%, на Близькому Сході – 4%, в Туреччині - 3,7%, в Росії - 3,5%. Досить позитивна динаміка пов'язана з тим, що частково інвесторів заспокоїла валютна політика провідних центробанків світу (США, Британії, Японії, Швейцарії), які вкинули в економіку гроші і скоротили відсоткові ставки за короткостроковими борговими зобов'язаннями. Європейський центробанк і зовсім вирішив у необмеженому обсязі викуповувати облігації проблемних країн (Іспанії, Португалії, Італії), де термінові реформи вже приносять перші результати. А один із провідних економістів Китаю Лі Даокуй вважає, що саме Піднебесна стане у 2013 р. драйвером зростання світового ВВП, розширивши за рік власну економіку на 8-8,5%.

З приводу основних країн у Ernst & Young, що розвиваються, додають: в поточному році їх сукупне економічне зростання вийде на рівень 5,4%, а у 2014 р. - на 6,4%. Це станеться через зростання обсягів міжрегіональної торгівлі, пом'якшення грошово-кредитної і податково-бюджетної політики, і плюс зростаючий попит на сировинні товари. Так, темпи приросту ВВП провідних економік Азії, що розвиваються, збільшаться з 7% у 2013 до 7,8% у 2014-му, а Латинської Америки - з 3,8% до 4,8% відповідно. З цього приводу керівник Центру Ernst & Young з дослідження динамічних ринків Алексіс Карклен-Марше коментує: «І бізнесмени, і політики можуть зітхнути з полегшенням. Спад, що спостерігався на швидкозростаючих ринках у 2012 р., виявився тимчасовим явищем. Зараз ці ринки починають відновлюватися, більш того, вони повинні відіграти визначальну роль в оздоровленні економіки планети».

На такому фоні в кулуарах форуму створилася полегшена атмосфера, яка дала змогу учасникам більшою мірою зосередитися на обговоренні перспектив свого бізнесу, а не міжнародних трендів. Як зауважують аналітики, це був найоптимістичніший Давос з 2007 р. Проте глава МВФ Крістін Лагард попросила делегатів «не розслаблятися», оскільки відновлення темпів економічного зростання у 2013 р. «буде крихким» і лідери Євросоюзу, США та Японії повинні продовжити «політику правильних рішень». За словами Лагард, «світ стоїть на порозі нової глобальної економіки. І передова роль у ній належатиме державам, що розвиваються».

Український аспект

Небезуспішним був цей Давос і для Києва. Так, навіть після початку форуму деякі фахівці заявляли, що він став «невиразним» для вітчизняної сторони. Але підсумки виявилися зовсім іншими. Крім того, українська делегація успішно презентувала урядову програму розвитку економіки країни. Віце-прем'єр Юрій Бойко незабаром повідомив, що документ позначає 10 пріоритетних галузей (від авіапрому до ІТ), здатних дати найбільший економічний ефект: зростання виробництва, створення робочих місць, збільшення надходження податків. Для цього, насамперед, продовжиться робота над поліпшенням інвестиційного клімату, щоб інвестиції могли вільно «заходити» в Україну; також для фінансування розвитку пріоритетних галузей намічено створити Державний банк розвитку. «Цим шляхом йшло багато європейських і азіатських країн, які домоглися істотного прориву в економіці, - говорить Бойко. - Цей шлях вибрали і ми. Ми йдемо, як зараз модно говорити, тим же трендом, що Європа і вся світова фінансова система».

Проблема відновлення економічного зростання була порушена і на зустрічі Президента Віктора Януковича з виконавчим головою ВЕФ Клаусом Швабом. Зокрема, Глава нашої держави зазначив, що підвищення конкурентоспроможності та створення динамічного, гнучкого механізму реагування на актуальні виклики сприятимуть поступовому зростанню економік.
Але найгучнішою подією всього заходу стало підписання Києвом за участю Януковича угоди з компанією Shell про розробку сланцевого та іншого нетрадиційного газу на Юзівській площі (Донецька і Харківська обл.). Це вже не просто рамковий договір, а так звана угода про розподіл продукції, УРП, другою стороною якої стало підприємство «Надра Юзівська». Запаси палива на площі досягають 4 трлн м3, а кошторис проекту - до $10 млрд. При цьому Shell і «Надра Юзівська» зобов'язані перерахувати до держбюджету «премію» в розмірі $25 млн. Як тільки почнуться безпосередні розробки газу, до бюджету надійде ще $50 млн, після отримання першої вуглеводневої продукції - ще $25 млн. А коли виробництво вийде на розрахунковий рівень, оператори заплатять державі ще $100 млн. Також інвесторів зобов'язали фінансувати соціальні потреби областей присутності.

За словами Президента, ця подія увійде в національну історію як переломний момент на шляху до енергетичної незалежності. А виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко у зв'язку з цим зазначає, що УРП з Shell можна розцінювати як сигнал іншим великим потенційним інвесторам про те, що з Києвом можна мати справу і йому можна довіряти. Експерт виділяє кілька переваг від підписання договору. Перша - власне диверсифікація джерел енергоресурсів, друга - це скорочення залежності від РФ, третя - можливість ослаблення вітчизняного торговельного дефіциту в середньостроковій перспективі, оскільки нині наш товарний імпорт на 70% складається з енергоресурсу. «А ще один ефект - це прямі іноземні інвестиції, які підуть в країну, дадуть можливість створити робочі місця. Не секрет, що, загалом кожна країна в світі намагається привернути до себе увагу. І підписання угоди саме в Давосі - це вдалий маркетинговий хід, який показав глобальній інвест-спільноті інтерес великих компаній до ринків Східної Європи, що розвиваються. Це одна з найбільших інвестицій, які будуть зроблені в регіон впродовж кількох років. Це колосальна сума», - підсумовує аналітик.

Ці слова хочеться привести в приклад вічним песимістам, які рік за роком ниють, що «у нас все погано», і що інакше бути ніяк не може. Головне - робити для поліпшення щось конкретне, а не займатися нескінченним ниттям. Тоді й інвестиції в країну прийдуть, і бізнес-клімат оздоровиться, та й жити стане хоч трохи, але краще.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

536