Останнім часом в Україні проблема кіберзлочинності набула глобального масштабу.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час презентації проекту «Протидія кіберзлочинності» заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

За словами банкіра, збитки від діяльності кібершахраїв у світі досягли десятків мільярдів доларів. «Україна - не виняток, з розвитком безготівкових розрахунків зростає і число потерпілих від кіберзлочинності. Так, в Україні 33 млн платіжних карт, і до справжнього моменту розмір розкрадань склав близько 11 млн грн», - зазначив фінансист.

Тому НАБУ пропонує створити єдину систему обміну інформацією про випадки кіберзлочинів під егідою Національного банку України. «Туди від фінансово-кредитних установ будуть стікатися всі дані про такі порушення. У цьому контексті ми спільно з основними силовими відомствами запускаємо комплексну кампанію «Протидія кіберзлочинності», - уточнив фахівець. - Створено інтернет-ресурс «Антикібер», який даватиме практичні поради про те, як не стати жертвою шахраїв і що робити, якщо це все таки сталося.

Крім того, спільно з партнерами ми будемо працювати над удосконаленням законодавства для спрощення боротьби з кіберзлочинцями при гарантіях інформаційної безпеки банків».

Мамедов додав, що для того, щоб уникнути розкрадання коштів з картки, треба користуватися інтернет-банкінгом - коли приходить смс про кожну операцію. Також бажано окремо мати карту для мережевих розрахунків і ще одну як накопичувальну і для зарплати.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276