Експорт пшениці з України мають право здійснювати тільки ті компанії, які закупили її на відкритих біржових торгах, проведених Аграрним фондом. Такі умови були погоджені Міністерством аграрної політики та продовольства України із зернотрейдерами, повідомляє прес-служба відомства.

«Тому на сьогодні експорт зерна знаходиться під контролем», - зазначили в Міністерстві.

З початку поточного маркетингового року Україна поставила на зовнішні ринки 16,25 млн тонн зернових. Найбільше експортовано кукурудзи, пшениці та ячменю.

«У цьому маркетинговому році зважена політика держави щодо експорту дозволила не тільки виконати зовнішні зобов'язання і виступити надійним партнером, але і забезпечити продовольчу безпеку. Аграрії зібрали третій за обсягами урожай зернових за роки незалежності - 46,2 мільйона тонн. Враховуючи перехідні запаси зерна на рівні 11,6 мільйона тонн, загальна пропозиція зернових у поточному маркетинговому році склала більше 58 мільйонів тонн. Таких запасів вистачає, щоб забезпечити потребу внутрішнього споживання зерна, утримати стабільні ціни на хліб і експортувати зерно», - йдеться в повідомленні.

На сьогоднішній день Україна експортувала 7,95 мільйона тонн кукурудзи, 6,04 мільйона тонн пшениці і 1,98 млн тонн ячменю.

«Такі обсяги відповідають домовленостям, досягнутим зернотрейдерами і Мінагрополітики. Винятком стала продовольча пшениця, доекспортувати яку отримали право компанії, які закупили її у Аграрного фонду на відкритих біржових торгах. Всього ж у цьому маркетинговому році Україна планує експортувати 23,2 мільйона тонн зерна», - повідомили в Мінагрополітики.

Завдяки домовленостям щодо граничних обсягів експорту пшениці державі вдалося забезпечити продовольчу безпеку в країні. Тому внутрішніх запасів зерна достатньо для переробки на борошно й утримання стабільної ціни на соціальні сорти хліба. Так, Аграрний фонд у цьому році продовжить інтервенції борошном на хлібопекарські підприємства областей за ціною нижче ринкової.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235