Брюссель зацікавлений у добрих відносинах Києва з Москвою, а співпраця України з Митним союзом може бути настільки широкою, наскільки це не суперечить уже парафованій угоді про асоціацію, заявляє європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

«Ні в кого не повинно бути сумнівів у тому, що в інтересах і України, і Брюсселя мати добрі відносини з сусідами, включаючи Росію», - зазначив він.

Говорячи про Митний союз, Фюле звернув увагу на той факт, що членство в цьому співтоваристві «віднімає у держави-члена його суверенітет, суверенне право у сфері своєї зовнішньоторговельної політики».

«Це - дуже серйозний крок. Ми не можемо взяти зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з країною, у якої немає суверенного права, у якої рішення щодо своєї зовнішньої торговельної політики знаходиться не в її руках. Ми не можемо вступити у відносини з Україною, знаючи, що рішення приймається кимось в іншому місці», - пояснив єврокомісар, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Разом з тим, він також вказав на те, що ще раніше Брюссель «чітко позначив, що для України є можливості брати участь у конкретних положеннях Митного союзу, що не суперечать зобов'язанням, що випливають з Угоди про асоціацію, яка вже парафована українською стороною». «Для цього, звісно, ​​потрібні інтенсивні консультації, щоб бути впевненими, що така співпраця повністю сумісна з Угодою про асоціацію», - підкреслив Фюле.

Нагадаємо, раніше Президент Віктор Янукович заявив, що Україні необхідно приєднатися до деяких положень Митного союзу, інакше вона багато чого втратить в економічному плані.

У Росії розраховують, що Україна до 2015 року увійде до Митного союзу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

251