Китайський фрегат, що патрулював води поблизу спірних островів у Східно-Китайському морі, взяв під приціл японський есмінець, що перебував у тому ж районі з аналогічними цілями, повідомляє Agence France-Presse.

За словами міністра оборони Японії Іцунорі Онодери, китайський корабель навів на супротивника радар, призначений для оцінки розмірів захопленої мішені і відстані до неї. Зазвичай така процедура безпосередньо передує відкриттю вогню. Японські моряки, однак, проявили стриманість і не стали вживати відповідних заходів.

Міністр також розповів, що інцидент, про який ідеться, стався ще 30 січня. Онодера підкреслив, що його країна направить Пекіну офіційну ноту протесту у зв'язку з діями китайських ВМС.

Фахівці, опитані агентством Bloomberg, стверджують, що наведення радара для прицілювання на бойовий корабель іноземної держави є «дуже рідкісною» і «вкрай ризикованою» дією, яка може бути розцінена як підготовка до атаки і спровокувати відповідну реакцію, пише «Lenta.ru».

«Це з розряду тих ситуацій, коли якийсь капітан може здобути широку популярність, просто перевищивши свої повноваження», - заявив Джеймс Харді, який працює аналітиком у військовому виданні Jane's.

Про права на архіпелаг Дяоюдао, (японська назва Сенкаку, тайванська - Тяоютай) заявляють і обидва Китаї, і Японія. Фактично острови знаходяться під японським контролем, але Китай і Тайвань регулярно відправляють до них свої бойові кораблі, а також плавзасоби з активістами, які вимагають встановлення китайського суверенітету над спірними територіями.

У минулому між сторонами, що змагаються, вже відбувалися різні інциденти в прилеглих до архіпелагу водах, проте до бойового прицілювання справа ще жодного разу не доходила.

Острови стали об'єктом запеклої суперечки між китайцями та японцями після виявлення в їхній акваторії значних покладів вуглеводнів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318