У Севастополі на початку січня під час риття котловану під фундамент багатоквартирного житлового будинку по вул.Правди, 33, були виявлені масові поховання людей.

Як повідомляє прес-служба Севастопольської МДА, за погодженням із забудовником всі ґрунтові роботи були тимчасово припинені до закінчення проведення експертизи та визначення історичної цінності виявлених поховань.

«У результаті досліджень за фрагментами знайдених речей (ґудзики, шинельні гачки і залишки тканини) встановлено, що це поховання солдатів 39-го лінійного полку французької армії, що відноситься до періоду Східної (Кримської війни) 1853-56 років. У процесі дослідження котловану було виявлено більше 13 могил та зібрано близько 20 мішків з фрагментами людських скелетів (кісток)», - йдеться у повідомленні.

За висновком експертів, з урахуванням знайденого інвентарю та місця розташування об'єкта «на околиці міста Камиш», найімовірніше це поховання є одним із госпітальних кладовищ французького контингенту військ.

На даний момент зібрані у мішки останки загиблих перевезені з будмайданчика у спеціальне сховище на кладовищі на Мекензієвих горах.

У зв'язку з міжнародною історичною значимістю даної знахідки голова Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба видав розпорядження про створення комісії з вивчення всіх обставин виявлення поховань, а також вирішення питань депонування (зберігання) і перепоховання останків французьких солдатів. Комісія також повинна підготувати пропозиції МЗС України для залучення представників французького посольства до організації перепоховання загиблих на французькому кладовищі у Севастополі. Крім того, комісії необхідно розглянути питання про можливість перенесення будівництва на інший майданчик.

4 лютого на апаратній нараді адміністрації контроль над формуванням і роботою комісії покладено на заступника голови, начальника управління освіти і науки СМДА Ірину Заєць. До складу комісії увійдуть вчені-історики, археологи, депутати міської ради, представники фірми-забудовника, юристи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304