Україна планує розширити поставки зернових, цукру, молочної продукції, а також почати експорт сільськогосподарського обладнання та комплектуючих на ринок Ісламської Республіки Іран. Про це сьогодні під час зустрічі з послом Ісламської Республіки Іран в Україні Акбаром Гасемі-Аліабаді заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Присяжнюк також відзначив стабільну тенденцію до зростання двосторонньої українсько-іранської торгівлі і підтвердив зацікавленість України у подальшому розширенні взаємовигідних торговельно-економічних відносин з Ісламською Республікою Іран. «У 2012 році в українському експорті до Ірану відбулися серйозні структурні зміни. На сьогодні в його загальному обсязі переважає частка сільськогосподарської продукції та харчових товарів, яка дорівнює 64,03%, що на 28% більше в порівнянні з 2011 роком. Загалом, у 2012 році був вже досягнутий двосторонній товарообіг, який склав 1,237 мільярда доларів. При цьому експорт товарів з України до Ірану збільшився на 3,8% і досяг 1,17 мільярда доларів», - повідомив Присяжнюк.

У свою чергу, посол подякував за розвиток співпраці з Україною і відзначив можливість розвитку двостороннього співробітництва. «Наприкінці грудня товарообіг продукції агропромислового сектора між Іраном та Україною склав понад 700 мільйонів доларів. Однак за один рік ми можемо збільшити цей показник удвічі, а за два роки - майже в п'ять разів», - зазначив він.

Також посол запропонував створити робочу групу, яка буде обробляти питання двосторонньої співпраці між Україною та Іраном в агропромисловому секторі.

Присяжнюк зазначив, що зараз Україна зацікавлена ​​ у розширенні поставок зернових, цукру, молочної продукції на іранський ринок. Також Україна планує почати експорт в Іран сільськогосподарського обладнання та комплектуючих. Крім цього, українська сторона виявила зацікавленість в імпорті мінеральних добрив.

Також Присяжнюк підтвердив зацікавленість української сторони у створенні експертної українсько-іранської робочої групи для вирішення необхідних двосторонніх торговельних питань. Так, за словами міністра, така група має розпочати свою роботу наприкінці лютого – на початку березня поточного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212