У своїй статті «Стабільність гривні - основа основ», опублікованій в інтернет-версії газети «Дзеркало тижня» 1 лютого 2013 року, директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова охарактеризувала позицію Національного банку щодо способів досягнення економічної стабільності України, розповіла про інструменти , за допомогою яких НБУ намагається повернути гривні платіжну та інвестиційну привабливість, а також про плани Нацбанку, спрямовані на формування сприятливої ​​ економічної ситуації в країні.

Вона, зокрема, зазначила, що завдання щодо забезпечення цінової стабільності передбачає «не тільки досягнення певних інфляційних орієнтирів, але й сприяння формуванню системних передумов для підтримки стабільного низькоінфляційного середовища і забезпечення стійкості гривні у довгостроковій перспективі».

Серед пріоритетних напрямів діяльності Нацбанку на найближчий час Щербакова назвала зміцнення позицій національної валюти. «Незважаючи на тривале збереження цінової стабільності, рівень доларизації економічних відносин в країні все ще залишається дуже високим. Тим часом є чіткий взаємозв'язок: чим вище довіра громадян до валюти своєї країни, тим міцніша і стабільніша економіка і вище добробут самих громадян. Національний банк як орган державної влади, відповідальний за стабільність гривні, постійно вживає заходів для зміцнення її статусу як єдиного засобу платежу та засобу нагромадження. У тому числі у формі законодавчих ініціатив», - заявила вона.

Одним із найбільш ефективних способів поліпшення платіжної та інвестиційної привабливості гривні у Нацбанку вважають підвищення інформованості та фінансової грамотності населення. З цією метою у загальноосвітніх школах з ініціативи НБУ вже вводиться спеціальний факультативний курс для старшокласників, також ведеться роз'яснювальна робота у телеефірі та на інтернет-сторінках банку.

Важливою умовою для стабілізації гривні, на думку керівництва Нацбанку, є і розвиток фондового ринку. «У частині розвитку фондового ринку в центрі уваги НБУ перебуває питання реформування депозитарної системи України, вдосконалення механізмів розрахунків на фондовому ринку, створення нових інструментів інвестування (особливо для фізичних осіб)», - зазначила Щербакова.

За її словами, ці та інші важливі напрями роботи (розвиток безготівкових розрахунків, сприяння фінансовій стабільності, зміцнення банківської системи) дозволять підтримувати цінову стабільність у середньостроковій перспективі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254