Вітчизняні аграрії станом на 3 лютого експортували 7,95 мільйона тонн кукурудзи, що на 1,4 мільйона тонн, або на 21,5%, більше порівняно з аналогічним періодом 2011/2012 маркетингового року. Що ж стосується експорту зернових, то фактичні обсяги їх поставок на зовнішні ринки складають 16,25 мільйона тонн.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, інформують у прес-службі профільного Міністерства.

«Отриманий у 2012 році урожай зернових дозволив не тільки гарантувати продовольчу безпеку в країні, але й закріпити лідерські позиції на зовнішньому ринку. Так, прогнозовані обсяги експорту зернових культур у поточному маркетинговому році оцінюються в 23,2 мільйона тонн. І станом на 3 лютого 2013 вітчизняні аграрії вже поставили на зовнішні ринки понад 16,25 мільйона тонн зернових», - зазначив Присяжнюк.

Міністр поінформував, що на сьогодні експортовано 7,95 мільйона тонн кукурудзи, 6,04 мільйона тонн пшениці і 1,98 мільйона тонн ячменю. Також глава відомства зазначив, що зважена політика стосовно експорту зернових дозволила збільшити надходження до бюджету, поліпшити зовнішньоторговельне сальдо і створити сприятливу кон'юнктуру на зернові на внутрішньому ринку.

Крім того, Присяжнюк зазначив нарощування динаміки експорту кукурудзи у порівнянні з минулим маркетинговим роком.

«Станом на 3 лютого 2013 року українські аграрії експортували кукурудзи на 1,4 мільйона тонн, або на 21,5%, більше порівняно з аналогічним періодом 2011/2012 маркетингового року», - додав Присяжнюк.

Міністр також нагадав, що серед країн-учасниць світового зернового ринку Україна з експорту кукурудзи займає 4 місце (12,9% світового експорту), пшениці - 8 місце (4,5%), ячменю - 4 місце (18,5%).

Щодо перспектив України на світовому ринку очікується збільшення обсягів експорту продукції переробки, тобто виробленої в Україні продукції з доданою вартістю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214