Україна продовжує переговори з Туреччиною щодо проходження танкерів зі скрапленим газом через Босфор і про спільне будівництво LNG терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря.

Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив під час зустрічі зі спеціальним посланцем і координатором Держдепартаменту США з міжнародних енергетичних питань Карлосом Паскуалем.

Азаров зазначив, що на сьогоднішній день «у нас є проблеми з будівництвом LNG терміналу для прийому зрідженого газу. Пов'язані вони, насамперед, з тим, що Туреччина не дуже охоче розглядає можливість проходження танкерів зі скрапленим газом через свої протоки», передають «Українські новини».

«Ми вивчаємо різні можливості розміщення відповідного заводу на іншій стороні Туреччини, я маю на увазі Середземне море й інші можливості», - сказав Азаров.

Він також розповів Паскуалю про інші енергетичні проекти, що реалізовуються в Україні, наголосивши, що Україна шукає альтернативні варіанти у зв'язку з високою ціною на російський газ.

Як повідомляв ForUm, Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України отримало від експертів юридичний висновок щодо питання вільного проходження транспортних суден СПГ через турецькі протоки Босфор і Дарданелли.

За його словами, експерти прийшли до висновку, що, згідно з конвенцією Монтре, яка регулює режим використання протоки торговими суднами, надається вільне право на прохід у турецьких протоках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226