В умовах сучасної економіки залучення кредитного фінансування - це оптимальний механізм, завдяки якому міста зможуть отримати необхідні інвестиції для модернізації житлово-комунальної галузі.

Про це під час розширеної наради з делегатами Європейського інвестиційного банку заявив перший заступник міністра Олександр Аліпов, повідомили в прес-службі Мінрегіону.

Під час наради представники більш ніж 110 міст України змогли ознайомитися з алгоритмом забезпечення кредитного фінансування проектів, спрямованих на розвиток та оновлення комунальної інфраструктури.
«Я повністю поділяю підходи, які пропонує нам Європейський інвестиційний банк, і я задоволений, що тут присутня велика кількість директорів підприємств і представників місцевої влади, які отримають вичерпну інформацію про те, як залучити кредитні кошти для оновлення інфраструктури, що дозволить знизити собівартість і підвищити якість послуг для споживачів», - сказав Аліпов.

«Наша місія полягає в тому, щоб знайти в Україні перспективні проекти і допомагати її розвитку», - сказала керівник сектору енергетики, охорони навколишнього середовища, малого та середнього підприємництва Департаменту східного партнерства і Центральної Азії Європейського інвестиційного банку Маріон Хьоніке.

Зокрема, вона повідомила присутнім про те, що кредит ЄІБ потенційно спрямований практично в усі сфери комунального господарства, термін погашення кредиту може становити до 25 років, а процентна ставка не перевищить 4%.

Маріон Хьоніке підкреслила, що проекти повинні бути економічно обґрунтованими, технічно якісними і життєздатними, фінансово й екологічно стійкими.

Отримання кредиту, зокрема, буде ділитися на наступні етапи: ініціювання інвестиційного проекту, його підготовка, реалізація, оцінка та моніторинг. Загальний обсяг кредитування для комунального сектора складе більше 400 млн євро.

На даний момент Європейський інвестиційний банк вже отримав 147 заявок від представників українських міст. Зокрема, на реалізацію проектів водопостачання і водовідведення відправлено 71 заявку, теплопостачання - 60, утилізацію муніципальних побутових відходів - 7, і на реалізацію проектів міського освітлення - 4.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

349