Через сильний північно-східний вітер рівень води в Дунаї в районі містечка Вилкове Кілійського району піднявся до 165 см над нульовою позначкою, повідомили в прес-службі Управління з питань надзвичайних ситуацій Одеської облдержадміністрації.

Унаслідок підйому води в річці сталося підтоплення нежитлових ділянок території Вилкове, оскільки критичний рівень Дунаю в районі цього містечка становить 155 см, йдеться в повідомленні.

Крім того, через сильний вітер сталися аварії на системах енергопостачання - третина території Вилкове залишилася без електропостачання.

З урахуванням обставин, що склалися, рятувальники МНС прийняли рішення про евакуацію за допомогою аероглісера «МАРС-700» 24 жителів Кілійського району, які знаходяться на дунайських островах на відстані 12-15 кілометрів від м. Вилкове. Також направлено у Вилкове 7 пересувних електростанцій для забезпечення роботи водозабірної станції, лікарні, школи і дитячого садка.

Фахівці обласного МНС очікують погіршення ситуації в зоні повені, оскільки льодохід в гирлі Дунаю, на території Кілійського району, становить близько 90% площі річки, уздовж берегової лінії крига намерзла в ширину 1,5-2 метри. При цьому, сильний вітер і шторм на морі заважає льоду проходити вниз за течією до моря.

Проведення криголамної операції на українській ділянці річки Дунай неможливе.

Складна ситуація і на території Румунії, що може призвести до заторів на українській частині Дунаю під час руху криги вниз за течією, зазначають фахівці МНС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

393