Кабінет Міністрів схвалив 30 січня 2013 р. і внесе на розгляд Верховної Ради законопроект, який передбачає звільнення органів Державної виконавчої служби від сплати судового збору. Проект розроблявся Міністерством юстиції з метою зменшення витрат коштів держбюджету. Про це повідомив глава відомства Олександр Лавринович.

За словами міністра, урядовим законопроектом пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір», у результаті чого органи Державної виконавчої служби будуть звільнені від сплати судового збору у справах, пов'язаних з питаннями, що стосуються повноважень цих органів.

Така законодавча ініціатива пояснюється тим, що понад 80% скарг і позовів, поданих до суду на дії державних виконавців, подаються боржниками. При цьому найчастіше боржники оскаржують постанови про стягнення виконавчого збору. Фактично, як показує практика, боржником оспорюється майже кожна постанова про стягнення виконавчого збору.

«Це в свою чергу призводить до витрат з державного бюджету у вигляді оплати судового збору, що здійснюється Державною виконавчою службою при розгляді таких скарг у судах», - пояснили в прес-службі Мін'юсту.

При цьому, враховуючи суми виконавчого збору і категорії виконавчих документів, що виконуються відділом примусового виконання судових рішень, суми судового збору також досягають значних величин. Наприклад, тільки протягом 2011 року органами виконавчої служби було стягнуто 345 424 538 грн. виконавчого збору.

Таким чином, передбачається, що внесення змін до законодавства дозволить зменшити витрати коштів державного бюджету на сплату судового збору органами Державної виконавчої служби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317