Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов розраховує, що у 2013 році почнеться добудова 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС. Про це він заявив сьогодні журналістам.

«Думаю, що цього року ніщо не перешкодить нам вже практично перейти до добудови 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС», - зазначив Зурабов.

Нагадаємо, будівництво двох енергоблоків ХАЕС було призупинено у 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75%, №4 - 28%. При спорудженні будівельних конструкцій енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС було освоєно 17% загальної проектної вартості, передає «УНІАН».

9 червня 2010 р. Кабінет Міністрів України і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ в Україну.

13 березня 2012 р. Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) погодила техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

6 вересня 2012 р. Верховна Рада України прийняла в цілому закон «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електричної станції».

З початку листопада 2012 р. ДП НАЕК «Енергоатом» відновив переговорний процес з ВАТ «Сбербанк России» про виділення фінансування проекту будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС».

Разом з тим, «Енергоатом» заперечив інформацію про те, що підписання кредитної угоди із «Сбербанком России» про фінансування даного проекту затримується з вини української сторони.

Як повідомляв ForUm, прем'єр РФ Дмитро Медведєв направив офіційний лист прем'єру України Миколі Азарову, де уточнює позицію російської сторони щодо будівництва 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

375