Литва прагне до того, щоб ціна на куплений у Росії газ була такою ж, як та, яку платять дві інші Балтійські держави - Естонія і Латвія, заявляє глава литовського уряду Альгірдас Буткявічюс (Algirdas Butkevicius).

«Я думаю, що була б гарна мета, якби була досягнута така ж ціна для Литви, як та, що застосовується для Латвії та Естонії. Тому що газопровід, який веде в Калінінградську область, йде через Литву. Можливо, можна дискутувати з приводу тарифів транспортування. Ви знаєте, ми можемо будувати різні припущення з цього приводу», - сказав Буткявічюс, додавши, що не хотів би спекулювати на тему способів зниження ціни.

«Я щодо цих питань не маю інформації», - заявив прем'єр Литви, відповідаючи у п'ятницю на запитання журналістів про зустрічі з представниками «Газпрому», що проходили у Вільнюсі, передає «Інтерфакс-Україна».

Він повторив, що на поступки єдиному постачальнику газу до Литви - російському «Газпрому» - у Вільнюсі не підуть. За словами Буткявічюса, ціна спочатку повинна зрівнятися з цінами, запропонованими іншим Балтійським країнам.

Раніше Буткявічюс заявляв, що Литва хотіла б домогтися зниження ціни хоча б на одну п'яту.
«Газпром» намагається запропонувати нові переговори «по всьому пакету відносин» і прагне до того, щоб в обмін на знижки ціни на газ Литва відмовилася від реформи газового сектора відповідно до Третього енергетичного пакету Євросоюзу, щоб був укладений довгостроковий договір про постачання газу, а також щоб Литва відкликала позов із Стокгольмського арбітражу.

У згаданому позові Литва вимагає стягнути з газового монополіста 1,5 млрд євро.
Торік «Газпром» домовився з польською газовою компанією PGNiG про зниження ціни на газ на 15% для Польщі. Повідомлялося, що російська сторона пішла на це під тиском ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308