Глава Асоціації вугільних підприємств Костянтин Автономов вважає, що у вугільній галузі України погіршується економічна ситуація. Про це він заявив журналістам.

«У вугільній галузі України криза. У зв'язку з погіршенням загальної економічної ситуації, падає споживання вугілля. Досі не затверджено баланс видобутку і споживання вугілля на 2013 рік. Шахтарі й енергетики не знають, скільки їм потрібно у цьому році виробити електроенергії і скільки добути вугілля», - сказав він.

За словами Автономова, погіршує ситуацію проблема зайвого вугілля через зростання нелегального і напівлегального вуглевидобутку. У результаті в 2012 році на копанках було видобуто за різними оцінками від чотирьох до шести млн тонн вугілля.

«Боротьба з копанками в Луганській і Донецькій областях поки не приносить успіху», - зазначив він, передає «Ukranews».

Раніше про кризову ситуацію у вугільній галузі повідомила Профспілка працівників вугільної промисловості. За даними профспілки, через складнощі зі збутом видобутої вугільної продукції різко знизилися фінансові надходження на підприємства вуглепрому, виник дефіцит коштів для виплати зарплат шахтарям і оплати спожитої електроенергії.

31 січня голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з листом. На його думку, у зв'язку з існуючими труднощами на ринку збуту вугільної продукції підприємства галузі перебувають у вкрай складному фінансово-економічному стані, що не дозволяє без державної підтримки забезпечити своєчасну стовідсоткову виплату заробітної плати трудящим держпідприємств на законодавчо встановленому рівні, створити безпечні умови праці й оплатити спожиту електроенергію.

Щоб забезпечити стабільну роботу вугільних підприємств і зняти соціальну напругу в трудових колективах Турманов пропонує здійснити перерозподіл щомісячних обсягів бюджетних витрат шляхом їх наближення з кінця року, збільшивши фінансування Міненерговугілля на 452,8 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245