Найбільший обсяг експорту зернових з України здійснюється в Євросоюз. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Минулий рік став украй успішним для України в плані закріплення на зовнішніх ринках. Тому ми не тільки забезпечили продовольчу безпеку всередині держави, але й змогли закріпити статус надійного партнера. Про це свідчить той факт, що вітчизняні зернові почали активно купувати європейські країни, які ще п'ять років тому сумнівалися в їх якості. У 2012 році ЄС придбав 7,7 мільйона тонн зерна на суму 1,9 мільярда доларів, ставши найбільшим імпортером українського зерна», - зазначив міністр.

На другому місці за обсягом імпорту вітчизняного зерна знаходиться Єгипет, що купив торік 5,5 мільйона тонн зерна на 1,4 мільярда доларів. На третьому - Саудівська Аравія, в яку експортовано 1,9 мільйона тонн зерна на суму 509 млн доларів.

Що стосується соняшникової олії, то Україна продовжує посідати перше місце в світі за обсягами її торгівлі. Частка нашої держави на світовому ринку становить 50%. Також Україна забезпечує майже 13% світового експорту кукурудзи, займаючи 4 місце. За обсягами експорту пшениці - 8 місце, ячменю - 4 місце.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230