Сплата податку на нерухомість не повинна обтяжувати його платників. Про це під час круглого столу на тему «Податок на нерухомість» заявив директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів Микола Чмерук. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

«Податок не повинен бути обтяжливим для його платників», - зазначив Чмерук.

За його словами, цей податок сплачуватиметься за житлову площу об'єкта житлової нерухомості. «При цьому для фізичних осіб податок будуть обчислювати органи ДПС на підставі даних Державного реєстру прав на нерухоме майно із застосуванням пільги у вигляді зменшення житлової площі: для квартири - на 120 кв м, для житлового будинку - на 250 кв м», - сказав він .

Таке зменшення буде застосовуватися до об'єкта житлової нерухомості, в якому платник податку зареєстрований, або до обраного ним об'єкту, що знаходиться в його власності.

«Органи ДПС до 1 липня звітного року спрямують фізичним особам - платникам податку податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення», - заявили в Мінфіні.

Також у міністерстві зазначили, що в разі, якщо платник податків не має фінансової можливості сплатити податок, то ДПС на його прохання може надати розстрочку платежу.

Що стосується юридичних осіб, то вони самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають декларацію.

«Податок буде сплачуватися авансовими внесками, які відображаються в річній податковій декларації, щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом», - повідомили в прес-службі.

Податок буде обчислюватися, виходячи з житлової площі об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт, додали в Мінфіні.

Що стосується ставок податку, то вони складуть:
- Не більше 1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2013 році - 11,47 грн) для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів. При цьому місцеві ради можуть прийняти рішення про застосування ставки менше 1 відсотка.
- 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (у 2013 році - 30,97 грн.) для квартир, житлова площа яких більше 240 кв. метрів і житлових будинків, житлова площа яких більше 500 кв. метрів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

634