Медведчук виступив проти Енергетичної хартії ЄС і повідомив, що вирішення газового протистояння з Росією залежить тільки від української політики.

«Традиційно на початку року між Україною і Росією виникла суперечка, хто кому і скільки винен, - написав лідер громадського руху «Український вибір» у блозі, який він веде на сайті «Кореспондент». - Так, «Газпром», посилаючись на раніше підписані угоди, вимагає від української сторони $7 млрд за недобір газу за підсумками 2012 року». Позиція Євросоюзу є традиційною: представники ЄС не надали підтримку Україні і лише висловили сподівання, «що черговий газовий конфлікт України та Росії не позначиться на поставках енергоресурсів до Європи».

На думку політика, в такій реакції Євросоюзу немає нічого дивного. І Росію, і ЄС об'єднує спільна мета: «Довгострокові та стабільні поставки газу до Європи і їх диверсифікація». Мета України протилежна - збереження монополії і максимальний дохід від транспортування. Тому було б дивним очікувати, що Європа поступиться своїми інтересами і підтримає Україну в конфлікті з Росією.

У зв'язку з цим Медведчук задається риторичним питанням, навіщо Україні в 2010 році приєдналася до Європейської енергетичної хартії. «Хартія захищає інтереси країн-споживачів як раз на шкоду транзитерам. Тобто на шкоду нашим інтересам», - стверджує автор блогу. Сам він припускає, що за допомогою цього документа в Києві розраховували втягнути ЄС у газовий конфлікт проти Росії, проте ці плани від початку були ілюзорними. Єдине, що отримала наша країна від приєднання до Енергетичної хартії, це «безперервні нагадування про те, що потрібно виконувати Хартію, ні в якому разі не перешкоджаючи транспортуванні газу з Росії».

При цьому лідер громадського руху закликав до усвідомлення того, що ЄС захищає свої інтереси, тому марно звинувачувати його за проєвропейську позицію. «Єдине, що ми можемо від них отримати, це вельми корисний урок, - вважає Медведчук. - Урок про те, як потрібно захищати свої інтереси. І якщо українська політика в газовій сфері дійсно стане проукраїнською, то домовитися з партнерами буде набагато легше. У тому числі, і з Росією».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247